Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: Договорът с "Боташ" е уникално престъпление, горивата няма да поскъпнат

"Лукойл", откакто са дошли в България, не са платили една стотинка данък, каза Красимир Манов

14.12.2023 | 20:47 Редактор: Толя Стоянова

"Няма да има скок на цените на горивата. Нищо няма да се промени. Този край на дерогацията трябва да го сложим в кавички, защото след първи март трябва да спре вносът на руски петрол, което е глупост. Ще продължи да се внася петрол. Петролът не е руски или неруски. Петролът е на сортове", заяви енергийният експерт Красимир Манов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му дерогацията е била измислена, за да може свръхпечалбата на "Лукойл" да остане в българския бюджет, но това не се случи.

"Миналата седмица бордът на директорите на "Лукойл" разпредели дивидента за годината в размер на 3 млрд. евро, които отиват в руския бюджет. Поне 2 млрд. трябваше да останат в България, но правителството не намери механизъм това нещо да бъде изпълнено. Законът казва, че 70% от тази свръхпечалба трябва да остане в България. Човекът, който трябва да отговаря, е Асен Василев. Зад всеки проблем има отговорник. Цялото правителство е длъжно да изпълни закона, който внесе. В правовите държави за такива издънки подават оставка, а прокуратурата разследва", коментира Манов в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос колко пари дължи "Булгартрансгаз", той посочи сумата от 272 млн. лв. и добави, че компанията е в необявен фалит.

Договорът с "Боташ" е уникално престъпление, с който дадохме достъп на Турция до газопреносната мрежа на България. Упорито мълчат и продължават да не си внасят счетоводните отчети за годината на "Булгаргаз", каза Манов.

По думите му, ако "Сокар" стане собственик на рафинерията в Бургас, това означава, че ние "една ли не ще паднем под ново турско робство". 

"Сокар" е азерска компания. Азерите - това са каспийските турци. Реално контролът ще бъде от страна на турската държава и на Ердоган", подчерта гостът.

Според Манов единственият възможен вариант за обществен контрол върху рафинерията е тя да бъде моментално национализирана. 

"Лукойл", откакто са дошли в България, не са платили една стотинка данък. Ние имаме пълно основание да национализираме рафинерията. Руската федерация е обявила България за неприятелска страна. Европейският съюз е обявил Русия за държава спонсор на тероризма. Тези хора непрекъснато се намесват във вътрешната политика на България и това нещо веднъж завинаги трябва да приключи. Тези намеси бяха през "Лукойл", каза енергийният експерт.

На въпрос какво се случва с ядрената ни енергетика, той отговори, че България трябва да направи 7-ми и 8-ми реактор в Козлодуй и след това да построи два нови.

"Що се отнася до малките модулни реактори - това е бъдещото", заяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.