България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цената на бензина вълнува хората, а не дерогацията. Статистиката на PISA за учениците ни е притеснителна

"Никой не го интересува кой ще бъде собственик на рафинерията", каза главният редактор на dnes.bg. Александър Попов

08.12.2023 | 09:26 Редактор: Искра Ангелова

Скандалът с "Пирогов" предизвика много политически реакции - едно назначение, което не би трябвало да е толкова политическо, но всъщност се превърна в някакъв раздор в т.нар. сглобка. Това, което читателите коментираха около тази тема, е, че реално не знаеха какво прави правителството, за какво е назначено то. Премиерът Денков казва, че това е решение на министъра, а в същото време едно назначение на болница изведнъж стана на дневен ред в парламента и защо трима човека трябва да назначават по-важни постове в държавата.

Това каза главният редактор на dnes.bg. Александър Попов в студиото на "България сутрин".

Според него точно "Пирогов" не спада към тези по-важни постове.

"Не чух лекарите, не чух тяхната общност да каже тяхното мнение. Стана политически скандал - кой е виновен, защо е виновен, върнахме се към случая с Мустафа Емин, който направи скандал с "Пирогов". Изпълнителната власт няма самостоятелност в цялата история. Това, което предизвика най-голям интерес, е статистиката на PISA, която излезе и показа едни притеснителни данни. Те са притеснителни повече за хората, отколкото за Министерството на образованието - там има едни години на реформи, в които идва един министър, започва някаква реформа, не я довършва, идва друг", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че демографията също дава отклонения в резултатите.

"Резултатите в Европа не са по-високи, отколкото в България, също има голямо понижение, но трябва да се отчете демографският проблем в България. При нас се прави реформа нацяло и повече са някакви обещания, от които 30 години вече не виждаме резултат. Разбира се, от семейството тръгва всичко - ако не създадеш условията едно дете да бъде любознателно, на какъвто и учител да попадне, ще бъде трудно да приеме някакви знания", категоричен е журналистът.

Попов посочи, че хората не вникват в думата "дерогация" и какво означава, а ги интересува дали ще има скок на цената на бензина.

"Никой не го интересува кой ще бъде собственик на рафинерията, хората се вълнуват от това, когато отидат на бензиностанцията, цената да не е двойна. Тази сглобка управлява правителството, което не е окей", каза журналистът.

А хората, които се интересуват от спорт, обяснимо четат казуса "БФС".

"Излезе датата, на която евентуално Борислав Михайлов вече ще сдаде властта след 18 години управление. Опозицията на Михайлов смята, че той няма да се оттегли и ще продължава да иска да си управлява. Оставката му трябва да бъде приета от Конгреса. По-интересната тема ще са кандидатите за президент на БФС. От една страна се знае за Бербатов, но се заговори за смяна със Стилиян Петров, да видим дали там ще има промени", коментира Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.