България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Спасков: Болниците трудно понасят промяна на директори, политизираха казуса с "Пирогов"

Когато възникнат спорни въпроси, не трябва да гледаме само закона, смята бившият шеф на "Пирогов"

08.12.2023 | 08:55 Редактор: Толя Стоянова

Казусът с "Пирогов" продължава. Уволненият директор Валентин Димитров смята да заведе иск срещу здравния министър Христо Хинков за уронване престижа на болницата. В отговор проф. Хинков заяви, че не прави циркове и няма да подаде оставка.

"Съществува политическа неяснота. Властта не е взета в пълна мощ, тя се клати - това създава относително равностойно положение между двете страни и води до обществен скандал. Не мисля, че самият мотив за отстраняване е политически, по-скоро събитието за отстраняването се прeвърна в политическо. То беше подето от политическите партии като мотив за това, че липсва договореността, която е необходима", заяви бившият шеф на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "България сутрин".

"Видяхме несъгласуване между политическите сили и скандалът избухна. Политическата сила, която управлява, е съгласна страната да има външен дълг. Говори се и за бюджетен дълг. В държавата допускаме това нещо, но някой друг е нарочен и съществува желание да бъде подменен", посочи още гостът. 

По думите му трябва да се въведа клауза, че съществува възможността хората да взимат решения.

"Искаме да изведем всичко в точките на закона, няма как да направим толкова обширни закони. Когато възникнат спорни въпроси, не трябва да гледаме само закона", добави доц. Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос трябва ли да има промяна в това кой да назначава шефове на болници, той отговори, че големият проблем е, че собственикът много често се сменя, а болниците много трудно понасят промяна на директори при всяка смяна на министър. Според него това е пагубно, за което и да е предприятие.

По думите на доц. Спасков оставки ще се искат непрекъснато. 

"Здравният министър е назначен като здравен министър от министър-председателя, министър-председателят може да вземе решение при спазване на йерархична линия. Опозициите съществуват, за да искат оставки. Ако при всяко искане на опозиционните структури подменяме министри, директори, ще доведем държавата до разпад", коментира бившият шеф на "Пирогов".

Гледайте целия разговор във видеото.