Скандалът "Пирогов" - д-р Димитров: Трябва да обяснявам на родителите си, че не съм крадец

Сметната палата ще направи одит на лечебното заведение

07.12.2023 | 18:41 Редактор: Искра Ангелова

Продължава скандалът с най-голямата спешна болница у нас - "Пирогов". Отстраненият директор Валентин Димитров отрече лечебното заведение да е в лошо финансово състояние. По-късно беше изслушан и в здравна комисия, която в крайна сметка реши - министърът да отмени решението си за освобождаване на директора на спешната болница до изясняване на обстоятелствата.

Скандалът в "Пирогов" води до напрежение с пациентите и лекарите, каза още Димитров. А откакто я е оглавил, лечебното заведение е на плюс.

Министър Хинков мотивира решението си и е категоричен - върши си работата.

"Има най-малкото 3 различни казуса за обществени плащания, които са за около 1 млн., които въобще не са проведени. Те са без обществена поръчка и с тежки нарушения на Закона за обществените поръчки. Бих подал оставка, тогава когато е поискана от премиера, който ме е назначил и бива гласувана от парламента. Не виждам основание да подам оставка, аз си върша работата", заяви здравният министър.

Последва извънредно заседание на здравната комисия в НС. На нея председателят проф. Костадин Ангелов поиска да присъства и министърът на здравеопазването, а той се отзова. В залата директорът на "Пирогов" потвърди казаното от сутринта - болницата е на печалба и обвиненията на министъра са неуместни.

"Аз мога да си подам оставката, но за мен е отговорност в тази държава да няма скандали на гърба на "Пирогов", когато някой има забележка към някого, го вика. Моите родители са възрастни, трябва да им обяснявам, че синът им не е крадец", допълни още д-р Димитров.

Според министър Хинков основните нарушения са свързани с обществени поръчки - несъгласувани или провеждани чрез пряко договаряне. Купувани били и консумативи без обществени поръчки.

"Тук основният мотив, с който съм взел решение, е именно тези данни - проблеми с личното управление и неспазване на закони с обществеността и поръчки", поясни Хинков.

А д-р Валентин Димитров заяви, че не принадлежи към политически партии и атаката към него е лична: "Не знам дали уволнението ми е политическо или не. Това не е излязло от моята уста"

В крайна сметка комисията реши - министърът да отмени решението си за освобождаване директора на 'Пирогов", докато не се изяснят обстоятелствата около освобождаването му. Междувременно стана ясно, че Сметната палата ще направи одит на "Пирогов".

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС