Д-р Димитров: "Пирогов" под мое ръководство излезе на печалба, приписват ми загуби

"Цифрите са извадени от финансовите отчети, които са публично достояние", каза шефът на болничното заведение

07.12.2023 | 16:45 Редактор: Искра Ангелова
Д-р Димитров:

Лично на мен не ми е връчван одитният доклад от болница "Пирогов". Копие на одитния доклад е получено с писмо на 29 ноември в Комисията по здравеопазване към НС. Монетизираният доклад не ми е връчен официално от МЗ, докладът не е коментиран от звеното за вътрешен одит на МЗ с мен в ролята ми на изпълнителен директор. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД д-р Валентин Димитров по време на изслушването си в здравната комисия към НС

"Това е одитен доклад, в който се търсят закононарушения и неспазване на процедурите с цел санкция. По закон този доклад трябва да бъде представен и обсъден; от моя страна и от страна на екипа на "Пирогов" да бъде представено възражение, което да бъде изпратено на МЗ, и след като това нещо е извършено, това наше възражение става част от одитния доклад, а след това този доклад трябва да попадне в Агенцията за държавен финансов контрол, Сметната палата, а не в НС", добави Димитров, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че цифрите, които са съобщени в одитния доклад, сами по себе си са верни.

"Цифрите са извадени от финансовите отчети, които са публично достояние. За всички тези цифри се вкарва инсинуацията, че 31 млн. лв. са загуби на "Пирогов" благодарение на моето управление и управлението на този екип. Това са загуби, натрупани в период от 23 години. За период от 12 години са 14 млн. лв., а след това мога да ви ги кажа по години. Приписват ми се 6,5 млн. лв. загуба за моето управление. Постъпвам на работа като изпълнителен директор на болницата на 27 юни 2022 г. Тези 6,5 млн. лв. са цялата загуба за 2022 г. Тенденцията, която е по счетоводните баланси, е, че за тримесечие на 2023 г., когато се очаква да има резултат от предприетите от мен действия, има - 308 хил. лв. печалба за първото тримесечие, за шестмесечието - 989 хил. лв., а за деветмесечието - 1 млн. лв. счетоводна печалба", допълни д-р Димитров.

Снимка: БГНЕС