Уволненият шеф на "Пирогов" и медици ще съдят Хинков, министърът не смята да подава оставка

"Инсинуациите, че болницата ще фалира, са недопустими", заяви Валентин Димитров

07.12.2023 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Расте напрежението след уволнението на директора на "Пирогов". Валентин Димитров и служители на болницата ще съдят здравния министър. А той контрира - няма да подава оставка, "Пирогов" има огромни загуби за милиони и си е изпълнил задълженията.

"Инсинуациите, че "Пирогов" ще фалира, са недопустими. Най-малкото са политически незрели от устата на министър, на човек, от когото очакваме да оправи здравеопазването. Хората живеят в напрежение дали като дойдат ще получат адекватна медицинска помощ от лечебното заведение заради отношението към болницата", коментира Димитров.

"От началото на 2023 г. до юни тази година печалбата на предприятието е 307 000 лв. Тези 31 милиона, за които говори министърът, са натрупана загуба на предприятието в продължение на 23 години, не чувствам вина", допълни шефът на "Пирогов".

"Има най-малкото 3 различни казуса за обществени плащания, които са за около 1 млн., които въобще не са проведени. Те са без обществена поръчка и с тежки нарушения на Закона за обществените поръчки. Бих подал оставка, тогава когато е поискана от премиера, който ме е назначил и бива гласувана от парламента. Не виждам основание да подам оставка, аз си върша работата", заяви здравният министър Христо Хинков.

По-късно през деня ще се проведе и извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в НС. Там ще бъде изслушано както ръководството на "Пирогов", така и изпълнителният директор на болницата.

Снимка: БГНЕС