Христо Хинков: Болница "Пирогов" е натрупала 31 млн. лева дълг

"Решението за освобождаване на директора на болницата си е мое", заяви здравният министър

06.12.2023 | 14:03 Редактор: Деси Николова

Болница "Пирогов" е декапитализирана, което е индикация за фалит, това коментира здравният министър Христо Хинков и уточни, че само за последната година лечебното заведение е натрупало 7 млн. лева в задължения, с което общо натрупаният дълг е в размер на 31 млн. лева.

"Решението за освобождаване на директора на болницата си е мое. Заповедта е подписана на 27 ноември от мен, но не е влязла в сила, защото към този момент не е била връчена. Документите на предложения от мен нов изпълнителен директор са внесени в Търговския регистър за вписване едва на 4 декември", заяви Хинков.

Също така той коментира, че одитът в болница "Пирогов" е констатирал законни нарушения и затова е бил отстранен сегашният директор.

"Процедурата по освобождаване на директора на "Пирогов" изтича едва тогава, когато в регистъра е вписан новия изпълнителен директор. В одитния доклад за "Пирогов" има конкретни закононарушения и те са направени от изпълнителния директор, те не са колективна отговорност на борда", каза здравният министър.

Мое очакване е, че изглежда директорът на "Пирогов" няма да бъде сменен, поради голяма съпротива", добави още Хинков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)