Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Томов: Водят се задкулисни разговори за продажбата на "Лукойл"

Когато имаме очевидна рецесия, не може в този момент да даваме пари от джоба и да хвърляме, заяви той

12.12.2023 | 21:20 Редактор: Толя Стоянова

"Опасна е разликата между прогнозата на Асен Василев и мнозинството за прираста на БВП - 3,2%, срещу оценката на по-голяма част от експертите в света. Асен Василев залага на по-висок прираст, за да направи по-високи приходи и да харчи повече. Ако остане 2%, тогава ще стане много тежко, ще трябва да компенсира липсата на пари", коментира проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че много сектори са недофинансирани, а нямаме бюджет, който да води към прогрес. По думите му инвестициите се виждат, когато големите компании идват и се ангажират с проекти.

"Те носят 75 на сто от технологичния прогрес. Условията за този тип инвестиции ги няма", добави проф. Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Хубаво е, че ще имаме бюджет, но проблемите ще дойдат много скоро. Василев залага три поредни години по 3% дефицит, а това не е добре. Дифицитът трябваше да бъде низходящ. Това създава доверие. Не биваше това да бъде цената на "сглобката". Трябваше да се направи по-консервативен бюджет. Когато имаме очевидна рецесия, не може в този момент да даваме пари от джоба и да хвърляме", заяви проф. Томов.

Според него потреблението може да нарасне малко, но не може да бъде главния носител на прогреса в БВП. 

"Водят се задкулисни разговори за продажбата на "Лукойл" между ПП и ГЕРБ. Не може да стане толкова лесно, защото "Лукойл" е собственик. В момента се прави обратна игра с цел новите силни играчи да премахнат руска компания от територията на България. Втората цел е по-голяма - този, който стои до новия собственик, ще има много голяма власт", коментира гостът.

По думите му замяната на руски петрол с неруски ще покачи цената с около 15-20%. 

"Без независима съдебна система нашата демокрация е обречена. Зависимостта от политици и политическата намеса могат да се превърнат в конституционно защитени. Конституцията изисква максимум консенсус. Бърза се, защото трябва да се реши въпросът кой ще контролира съдебната система", каза проф. Томов относно конституционните промени.

Гледайте целия разговор във видеото.