Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Къде са неяснотите при избирането на конституционни съдии?

В НС беше режисиран сценарий, театрална постановка, заяви Теодор Славев

26.01.2024 | 21:06 Редактор: Деси Николова

Новите конституционни съдии положиха клетва.  Десислава Атанасова и Борислав Белазелков встъпиха в длъжност в Конституционния съд. Президентът не присъства на церемонията.

"Предстоят още попълнения есента, изтича още един мандат на съдия от Конституционния съд, отново от квотата на Народното събрание. Да се надяваме, че този път в срок ще подходят към процедурата и няма да я направят по този начин, по който я направиха. Вече има заявки от управляващите - и Кирил Петков, и Христо Иванов казаха, че вече по друг начин ще бъде", каза Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че в конкретната процедура проблемът е бил, че кандидатурите са били внесени в 12 без 5, в последния ден от възможния срок.

"Политическата рационалност за това вероятно е, защото им трябваха гласове, предвид че много сериозни основания има върху сезираните жалби в Конституционния съд за последните промени в Конституцията. Тепърва предстои да се гледат, гарантираха си гласове в КС. Това мисля, че е политическата рационалност. Няма друго обяснение защо се почна с КС, при положение, че ние имаме 16 изтекли органа, които се избират от Народното събрание", заяви Славев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи има още белези, които показват неясноти по процедурата за избиране на конституционните съдии.

"Дебатът, който се състоя, беше в 90% единствено по въпросите, които ние изпратихме - 19 въпроса. Те предварително се бяха подготвили. Нямаше го същностния дебат. Нашата идея с тези въпроси беше народните представители да се развихрят, да задават въпроси, а такова нещо нямаше. Беше режисиран сценарий, театрална постановка", категоричен е гостът.

Славев заяви, че действията на президента Радев, част от които бяха неприсъствието му на клетвата на конституционните съдии, са били очаквани.

"Президентът постъпва последователно и рационално. Много започна да се прави аналогия с Плевнелиев, но той е съвсем различен този казус. В случая Радев направи нещо много по-силно от това да не присъства на една церемония, и то е отправянето на искането до Конституционния съд и това подразни част от управляващите", убеден е гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа