Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георгиева, БСП: Новите съдии няма да пазят Конституцията, а гърбовете на лидерите си

"КС беше овладян отвътре", заяви депутатът

24.01.2024 | 20:32 Редактор: Вяра Димова

Още в петък, след гласуването в пленарна зала и изборът на новите конституционни съдии, г-жа Корнелия Нинова от парламентарната трибуна заяви, че това, което днес направихме. Събрахме необходимите подписи и внесохме искане до КС решенията, гласувани в петък, да бъдат обявени за противоконституционни. Мотивите са и за самия избор, и за срока от 9 години. Това заяви депутатът от БСП Йорданка Георгиева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ в решението, гласувано в петък, изрично е записано, че се избират конкретно и поименно за срок от 9 години.

"И моралната страна на персоналния избор. Ние, от БСП, смятаме, че за конституционни съдии трябва да бъдат избирани хора, които нямат политическа окраска, а г-жа Атанасова е изключително ярко политически оцветена. Г-жа Атанасова беше наричана през последните години "острието на ГЕРБ", "Дясната ръка на Бойко Борисов", беше председател на ПГ. Какво се промени за една нощ? Едва ли някой мисли, че ще взема решения безпристрастно", коментира Георгиева.

С този персонален избор падна последната крепост на правовата държава, подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR депутатът от БСП.

"Конституционният съд беше овладян отвътре с избраните конституционни съдии. Те няма да пазят Конституцията, ще пазят гърбовете на своите политически лидери. По отношение на днешната внесена жалба не мисля, че дори и да се закълне г-жа Атанасова в петък, тя трябва да участва във вземането на решения", смята гостът.

Според нея решението на президента Радев е адекватно: "Моите очаквания към него са, че той трябва да приложи всички правомощия, които Конституцията му дава. Не трябва да присъства на клетвата".

Георгиева е на мнение, че бурните дебати днес в НС е трябвало да се проведат в петък при гласуването, а не при освобождаването на Атанасова.

"Ние гласувахме "против" нейното освобождаване, защото сме принципни и последователни. Гласувахме и против освобождаването ѝ от НС. Случилото се днес е поредният пример за погазване на държавността и правовата държава. Опозиционните партии сме лишени от представителство под формата на председателство на комисии в рамките на този парламент. Прешиването на етикети на определени политически формации, като евроатлантически от една страна, а от друга - проруски, е пушилка, която се вдига неслучайно сега. Прави се в контекста на предстоящите евроизбори", посочи тя.

Във връзка с тях Георгиева уточни, че БСП ще предложи за кандидати за евродепутати хора с проевропейски политически профил, но и които ще отстояват българския интерес.

Гледайте целия разговор във видеото.