Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

"Булгаргаз" и "Топлофикация" са във фалит, януарските и февруарски сметки ще ни шокират?

Според Александър Николов България губи конкурентоспособност и това ще се отрази върху БВП

26.01.2024 | 20:16 Редактор: Тодор Петров

Във фалит ли е "Булгаргаз"?

"Твърди го одиторът на дружеството. Отчетът за 2022 г. и междинният за 2023 г. е наличен, положението е катастрофално. Става въпрос за невъзможно нормално функциониране като търговско предприятие. Още в първите 6 месеца на договора с "Боташ" много ясно се вижда какви са загубите. Управлява оперативно ръководство, назначено по време на служебния кабинет", заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в предаването "Денят ON AIR" и добави, че под тяхно ръководство проблемът е бил ликвиден.

"Всички данни, които съм предоставил в българския съд, са посочени обратните тези на обвинението. Съдът се произнесе по всички тези, дали са истина или не. Кога ще има в България проверяващи органи, които имат интерес да защитават обществения интерес?", каза още гостът на Bulgaria ON AIR

Николов подчерта, че реалното състояние на българската енергетиката е плачевно и този проблем ще ескалира.

Очевидно има страх да се изкарат реалните неща и реалното състояние, хората трябва да са наясно какво е заварено и какво е направено, отбеляза бившият министър на енергетиката. 

Според него по-скоро турската "Боташ" не оперира като директен търговец на пазара ни.

По думите на Николов, когато "Булгаргаз" губи, губим всички ние, а населението плаща скъпия газ. 

"Януари и февруари ще се види ясния ефект от действията назад във времето. Когато хората изпитат затруднения да свържат двата края в следващите месеци, да знаят откъде идва", предупреди гостът в студиото.

"2021 г. имахме среща с целия екип на "Топлофикация-София" и кмета Фандъкова. От наша страна имаше ясен план как се изчистват част от дълговете, свързани с наказателни лихви, за да се финансира дружеството и да не трупа повече дългове. "Топлофикация-София" към момента не плаща нищо към "Булгаргаз". Даже капиталът на "Топлофикация" не достига да си покрие задълженията. Интересното е защо тези данни не станаха публично достояние, след като се смени служебният кабинет", посочи още Николов.

Той изтъкна, че България губи конкурентоспособност и това ще се отрази върху брутния вътрешен продукт на страната ни в следващите няколко години. 

"Щетите, които енергетиката ни претърпя от август 2022 г. досега, ще ги плащаме през сметките си още няколко години. Никой не търси отговорност на хората, които са отговорни за това нещо. Толкова странни нещата се случват, че е катастрофална реалността. Хората се надяват някой друг пак да ни оправи", на мнение е Николов.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа