Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

България закъснява с приемането на плана за енергетиката и климата

Това влияе върху БВП, заетостта, заплатите, доходите на хората и цените, заяви Теодора Пенева

19.01.2024 | 18:14 Редактор: Деси Николова

Категорично и ясно България закъснява с приемането на Националния си план за енергетиката и климата. Това налага страната ни спешно да отговори на наказателна процедура от Европейската комисия.

"Ние сме една от последните три държави, които не са предали плана все още и крайният срок за предаването му е 21 февруари, а на 22 януари изтича общественото обсъждане на първия драфт, който беше публикуван преди Коледа. Дискусиите са много ограничени, общественото обсъждане обхвана точно празниците и действително времето е много малко, предвид, че версията, която се публикува е междинна версия, в която няма основните данни от моделирането на енергийния баланс и на това какви ще бъдат всички параметри на всички сектори", алармира Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи това касае изключително много всички граждани. Все още не се знае кой сценарий ще предприеме България за извеждане на въглищните централи и за алтернативните мощности, които ще бъдат въведени, а всичко това влияе върху Брутния вътрешен продукт, заетостта, заплатите, доходите на хората и цените.

"Моето най-голямо притеснение е фактът, че не се знае в моделирането доколко ще бъде включено изчисление на социалната цена на този план и доколко изобщо в мерките ще бъдат предвидени такива, които да намалят тази социална цена и да направят нашия енергиен преход достъпен за гражданите", поясни Пенева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че е важно държавата да има по-активна намеса, да се осигурят алтернативни мощности и да се създаде компенсаторен механизъм.

"Алтернативни мощности в първите години няма да има, това са годините до 2030-2035. Проблемът е точно в първите десетина години на този план - как ние точно ще внасяме енергия, на каква цена и как ще се справим изобщо с този преход", каза гостът.

Още от 2027 година ще се намалят квотите за търговия с емисии от секторите индустрии и енергетика и това ще доведе до увеличаване на цената.

"Има прогнози, че тази цена до 2050 г. може да стигне до 250 евро на тон емисии, което е два пъти и половина повече и съответно със сигурност това покачване на цените на емисиите още от 2027 година ще направи икономически необосновано ползването на енергията от централите, но за съжаление ние няма да имаме алтернативи", разясни Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.