Високи сметки за ток шокираха потребители, правим грешка с климатика и парното

Цените на електрическата енергия през този сезон се увеличиха с 4-5%

18.01.2024 | 17:55 Редактор: Искра Ангелова
Високи сметки за ток шокираха потребители, правим грешка с климатика и парното

С началото на отоплителния сезон естествено разходите на домакинствата се увеличават, тъй като вече имат ново перо - разхода за отопление. Изненадващо за тази година се оказаха високите температури, които продължиха доста по-дълго и потреблението на електроенергия през октомври и ноември е значително по-ниско сравнение с предходната година. Рязкото застудяване, което настъпи през декември, вероятно е и причината за изненадващите сметки на потребителите. Това коментира Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Не трябва да се забравя, че цените на електрическата енергия за домакинствата през този сезон се увеличиха с 4-5%, а миналата с още 3%. Само за миналия отоплителен сезон цените на топлофикационните услуги средно за страната се увеличиха с 30%. Нормална тенденция е да се наблюдава преминаване от топлофикационни услуги към електроенергия", отбеляза Стайков.

Във връзка с начините, по които потребителите могат да оптимизират своите сметки, Стайков посочи, че на първо място трябва да обърнат внимание на своето потребление - честа грешка е парното или климатикът да работят, докато са отворени прозорците в помещението. Следващ важен фактор е енергийната ефективност - едната част е свързана с дома - изолация и дограма, а другата част - с електрическите уреди, които ако са по-ефективни, сметката ще бъде по-ниска.

Схемите за саниране на жилища бяха доста широкообхватни, а според Стайков трябва да са таргетирани именно към домакинства, които изпитват такива затруднения. По отношение на помощите цените на електрическата енергия се държат изкуствено ниски, което означава, че се подпомагат и домакинства, които нямат нужда от това. Същевременно не се осигурява достатъчна помощ за домакинства, които наистина се нуждаят от такава.

"Народопсихологията у нас и на Балканите е, че жилището е даденост. Все още нямаме разбиране, че сградата е актив, който трябва да се управлява и поддържа. Всяка инвестиция в този актив не само подобрява средата на живот, но и увеличава неговата стойност", поясни той.

За да има едно домакинство енергийно ефективни уреди, трябва да се направи оценка кои уреди изразходват най-много ток и генерират най-високи разходи.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Аз направо съм потресен, досега не е ли имало зима през месец декември, че да сме изненадани? Сигнализирай за неуместен коментар