Черно море да произвежда вятърна енергия - темата скара депутатите

Може ли това да доведе до екологична катастрофа?

25.01.2024 | 13:45 Редактор: Тодор Петров

Депутатите влязоха в пореден спор в пленарната зала. Този път за възобновяемата енергия. Управляващите предлагат Черно море да бъде използвано за производството на вятърна енергия. Може ли това да доведе до екологична катастрофа и да навреди на туризма по Черноморието ни - около това се разгоряха дебатите.

Как Черно море да бъде използвано за производството на вятърна енергия - дебатът отново доведе до спорове в пленарната зала. 

"Сега вече съсипвате и българското Черноморие. Вие може ли да седите на плажа и пред вас да се върти перката?. Г-н Мирчев, вие ако отидете на плажа, с пръчки ще ви изгонят", настоя депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Ние ще внесем предложение в закона къде да бъдат поставяни и на колко километра трябва да бъде от брега", уточни депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

Проектът на вносителите предвижда държавата да подпомогне логистично инвеститорите, а концесията за използването на морето се дава за срок от 30 години. От опозицията видяха в това преследване на частни интереси.

"Това е поредният от многото лобистки закони, който не е съобразен с интересите на хората и няма оценка за въздействие, само ще обслужва определени интереси", заяви депутатът от "Възраждане" Коста Стоянов.

Според плана за възстановяване и устойчивост страната ни се задължава да увеличи мощностите до 2027. Законопроектът получи подкрепа от управляващото мнозинство, въпреки че преди дни туристическият бранш се обяви против този проект. Вносителите обещаха, че между първо и второ четене ще внесат промени, които да гарантират, че производството на електроенергия в Черно море няма да пречи на туризма.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца