Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Свинаров: Без ДПС няма мнозинство, да не забравяме ролята на Турция за влизането ни в НАТО

МиГ-овете ни са 40-годишни, колкото и да ги поправяш, няма да станат 20-годишни, коментира бившият военен министър

25.01.2024 | 21:33 Редактор: Елеонора Танева

Новоизбраните конституционни съдии трябва да положат клетва до часове. И ще могат пълноправно да участват във взимането на решения по казуси, стигнали до КС.

"По-скоро е въпрос на морал дали да участват или не, когато се разглеждат жалбите, свързани с промените в Конституцията. Не би трябвало да участват при вземането на решение", коментира бившият министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на "Денят ON AIR".

Той попита също редно ли е парламентът да се позовава на едни правила и норми, а президентът, който не се позовава на тези правила и норми, да иска да се спазват от парламента, но не и от него.

"Това е знак на един човек, който е сърдит и не иска да вземе отношение. Президентът по много от въпросите, по които не иска да говори, просто не говори", каза още Свинаров. Според него няма как КС да не е политизиран, след като е политически орган. 

"Десислава Атанасова не е по-малко политизирана от Филип Димитров, а това, че е минало време от неговото участие в политиката... Винаги ще се намерят критики, но е хубаво да има и малко оптимизъм - преди години казвахме, че България е министерска република, защото правителството определя всичко, един от примерите беше, че ръководителите на управляващите партии са министър-председател или заместник-министър председател. Сега ставаме парламентарна република, ръководителите са шефове на парламентарни групи, това повече ми прилича на парламентарна република", заяви Свинаров.

Юристът коментира и ролята на ДПС в управлението - категоричен е, че с неговите гласове може да формира мнозинства в каквато посока пожелание.

"ДПС продължава да е балансьор, без ДПС няма конституционно мнозинство, което се изисква за някои от органите, без ДПС няма да има и обикновено мнозинство, ако това решат лидерите на партиите", на мнение е Свинаров.

Той даде положителна оценка на свършеното през управлението на кабинета "Денков". 

"Както и да се нарече, винаги е било коалиция, важно е, че важни за държавата факти бяха реализирани за 7-месечното управление на това правителство и на този парламент. Парламентарните лидери да не стават по-тоталитарни, а да се връщат към демократичните принципи", призова бившият военен министър.

Като човек, ръководил военното министерство, той коментира и решението турски изтребител да охранява небето над България. 

"Да не забравяме, че Турция беше една от държавите, които ни помогнаха да влезем в НАТО. Ние много малко самолети ще имаме, за да участваме в международни операции на Алианса. МиГ-овете ни са 40-годишни, колкото и да ги поправяш, няма да станат 20-годишни. На България е необходима съвместимост с оръжията, които ползва Алиансът. По системата "Свой - чужд", МиГ-ът няма никога да стане част от натовско въоръжение, винаги ще бъде разпознаван като чужд", даде пример Николай Свинаров.

Гостът призова проектите за превъоръжаване да не бъдат изоставяни, за да няма пропуск в националната сигурност. 

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.