Турция ще пази въздушното пространство на България, ние пращаме там наш изтребител

Решението на МС е в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана

25.01.2024 | 17:10 Редактор: Елеонора Танева
Турция ще пази въздушното пространство на България, ние пращаме там наш изтребител

Министерският съвет на Република България прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между Правителството на Република България и Правителството на Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство.

Република България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/, съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО.

Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни-членки на НАТО. Република България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция.

В Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Република Турция се определят правата, отговорностите и задълженията на страните, както и основните принципи, процедури и условия за провеждане на презгранични операции за охрана на  въздушното пространство на двете държави.

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 2
Атака
преди 3 месеца
И защо се случи? Защото ПВО системите са в Украйна? Защото САЩ не изпълняват задълженията си и забавиха F16? Защото западните партньори, на които " прогресивната евроатлантическа каста" се прекланят, ни харизаха на Турция? Оревахте орталъка за социализма, отказвайки да приемете истина, че съюзниците ви ни подариха на СССР, който не допусна турски войски у нас. Сега събитията се повтарят- само дето ни харизаха на Турция. Заради вашия евроатлантизъм ни включиха във Великия Туран? Ще ни пазите л Сигнализирай за неуместен коментар