Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Юрист: С пращането на Атанасова в КС ГЕРБ решава вътрешнопартиен проблем

Сглобката се превръща в етажна собственост с общи части, заяви Велислав Величков

17.01.2024 | 21:24 Редактор: Елеонора Танева

"Управляващите и в момента имат някакъв тип мнозинство в Конституционния съд, не е въпросът в личностите, които се предлагат - говорители на съответна партия за влязат в КС, те могат да направят много повече, могат да уговарят и манипулират. Тук е голямата опасност - прякото влизане на политиката в органа, който трябва да пази държавата дори от политиците, които гласуват удобни за тях закони с ясното съзнание, че част от тях са противоконституционни", коментира адвокат Велислав Величков в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че съдиите в КС трябва да имат нулева политическа обвързаност, каквато не може да се каже за Десислава Атанасова.

"Предлага се вторият в ГЕРБ да отиде в КС.  Когато Цветанов бе изгонен от ГЕРБ, Десислава Атанасова еднолично взе тази втора позиция в партията, тя дава наставленията в правна комисия, вдига зелените маркери, подсказва на лидерите на други партии. Не знам дали ще вземе със себе се си маркерите, обидно е за КС", заяви юристът.

Пред Bulgaria ON AIR той добави, че с изпращането на Атанасова в КС ГЕРБ решава вътрешнопартиен проблем.

"Тя става неудобна след ротацията, защото е  в конфликт с бъдещия премиер Мария Габриел, защото има силно влияние в ПГ, което на моменти застрашава влиянието на самия лидер. В права комисия се гласува едно под диктовката на Десислава Атанасова по закона за съдебната власт, в пленарната зала друго след намесата на Борисов. Така той удобно се отървава от Атанасова", убеден е Велислав Величков.

Адвокатът определи пред Bulgaria ON AIR отношенията на управляващите като отношения в жилищна сграда.

"Сглобката се превръща в етажна собственост с общи части, по един етаж е на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, а за общите части решенията се взимат от етажната собственост - те са ГЕРБ и ДПС", уточни гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.