Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Големи смени, сериозни рокади, напрежение във властта - как ще протече ротацията на кабинета?

Доц. Стоев заяви, че не се очакват големи сътресения, Колев пък е убеден, че смяната няма да мине лесно

15.01.2024 | 20:43 Редактор: Деси Николова

В открито съдебно заседание Софийският районен съд е прекратил делото, което Кирил Петков води срещу Бойко Борисов. Петков и Борисов се съдиха взаимно за изказвания по адрес на другия.

"Отпаднали са пречките пред това тази формула на управлението да се стабилизира и да функционира по начина, по който беше предписана. Ако кажем в първия етап на това управление имаше съмнения дали електоратите на двете политически сили ще възприемат общото управление като нещо добро или нещо допустимо, то в момента след резултатите от местните избори се видя, че няма електорални загуби за никои от страните. Може да има, но те не са в резултат на общото управление", заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи не се очаква да бъде изготвено коалиционно споразумение между двете партии, тъй като те достатъчно време са съществували и без него.

Задочен спор се появи между вицепремиер и вицепрезидент. След като вчера Илияна Йотова окачестви кабинета като "Б" отбор", днес Мария Габриел контрира: "В България има работещи изпълнителна и законодателна власт, които имат общи приоритети". 

"Трудно ми е да намеря ясно формулирани ценности. Разни общи фрази от типа, че се кълнем в европейски или каквито и да било ценности, е смешно. Времената са не да се кълнеш в ценности, а да можеш да виждаш света и да можеш да поведеш държавния кораб между рифовете на турбулентното време. Определено не го правят. Виждаме една сервилност от страна на управляващите, едно прилепяне до така наречения евроатлантизъм, каквото и да значи това и каквито и ценности да изпълнява" категоричен бе социологът Кольо Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

И двамата анализатори коментираха предстоящата ротация на кабинета "Денков-Габриел". Стойчев заяви, че според него не се очакват големи промени.

"Не мисля, че ще има големи смени или рокади, извън тези, които чисто доброволно ще се случат заради хората, които не искат да продължават да бъдат министри. Такива сигурно ще има. Не знам, дали ще са тези, които към момента са заявили, или ще се появят други", каза доц. Стойчев.

Колев пък е убеден, че ще бъде създадено известно напрежение във властта.

"Без съмнение, не мисля, че ще бъде безпроблемна ротацията. Тя ще бъде съпроводена с ритане по кокалчетата, опит за замяна на кон за кокошка, ние ще ви гласуваме регулаторите в Конституционния съд или така нататък. Тук дейно ще се намеси и Делян Пеевски без никакво съмнение", заяви Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.