Габриел: Имаме работещи изпълнителна и законодателна власт с общи приоритети

Вицепремиерът отговори на критиките на вицепрезидента Илияна Йотова за "Б" отбора

15.01.2024 | 11:28 Редактор: Елеонора Танева

Задочен спор между вицепремиер и вицепрезидент. След като вчера Илияна Йотова окачестви кабинета като "Б" отбор", днес Мария Габриел контрира: В България има работещи изпълнителна и законодателна власт, които имат общи приоритети.

Габриел отказа да коментира бъдещия състав на правителството след ротацията, но подчерта, че министрите трябва да бъдат оставени да си вършат работата. 

"С академик Денков в момента анализираме, оценяваме работата на всеки един министър по отношение на изпълненитео на управленската програма. Важна е работата с парламентарните групи, имаме ясна законодателна програма, имаме амбиции, които са придружени от това отношенията с парламента да бъдат добри и да си вървят в координация. Важно е всеки един от министрите да остане съсредоточен върху управленската програма и ние по този начин да допринесем България да се позиционира добре", подчерта Габриел. 

Външният министър заяви това на конференцията "Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас" в Дома на Европа в София.

"Министерският съвет – в сегашния си вид и след ротацията, е "Б" отборът. "А" отборът са председатели на парламентарни групи, някои от председателите на парламентарни комисии. Те взимат решенията. Досега Министерският съвет ги изпълнява според своите възможности", заяви вчера вицепрезидентът Илияна Йотова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)