Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Чорбанов: У нас има политическо недоразумение, КС трябва да е безпристрастен

"Едно партийно лице невинаги може да бъде достатъчно обективно", каза зам.-председателят на НС

17.01.2024 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Ново напрежение между управляващи и опозиция - от "Има такъв народ" нарекоха управляващите "политически недоразумения".

"Това, което се случва, всъщност е недоразумение - цялата идея за управление, ротациите, взаимно изгодна размяна, разпределение на регулатори, конституционни съдии. Всичко в държавата е обект на едно тържище, което няма как да бъде наречено нормален политически живот, а политическо недоразумение. Ние имаме стойностни хора, които може да предложим за всеки регулатор. Друг е въпросът, че в една такава ситуация, чисто политическа, е логично да си зададем въпроса: "Трябва ли да го направим само заради идеята?", каза зам.-председателят на НС проф. Андрей Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".

А от партия "Възраждане" предлагат Цвета Рангелова за съдия в Конституционния съд на Република България.

"Рангелова има солидна биография като юрист, така че в доста по-голяма степен може да отговори на изискванията. Но за мен най-важното нещо, което касае един кандидат за КС, е една безупречна репутация. Тези хора трябва да са безкрайно чисти пред обществото - нещо, което не бих посмял да кажа за предлаганите кандидати. Пред г-жа Рангелова има същия казус като този пред г-жа Атанасова - тя е партийно лице. Едно партийно лице невинаги може да бъде достатъчно обективно да представлява Конституционния съд", допълни проф. Чорбанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че един конституционен съдия трябва да бъде непредубеден и обективен на 100%.

"Като че ли съдебната реформа се разглежда от този аспект - овладяване на различните институции, за да могат те да работят в полза на партии, дори когато те не са на власт. Една парламентарна група е длъжна, при такова обругаване на Конституцията, каквото се случи преди празниците, да реагира адекватно, а адекватността е реакция и намеса на Конституционния съд, независимо от това доколко това е обречено", подчерта зам.-председателят на НС.

Проф. Чорбанов се надява, че Конституционният съд ще си запази безпристрастното отношение при взимането на важни решения.

Попитан кога все пак у нас ще дойде първият медицински хеликоптер, той отговори: "Чухме, че те са готови, но не са боядисани, имало производствени проблеми, но не знаем какви. Но не звучи сериозно. Явно имаме проблеми с летателните средства, както чакаме и едни бойни изтребители. Хеликоптерите трябва да са готови да летят в страната, да има бази, които да ги обслужват и да изпълняват оперативните функции, които са им заложени. За съжаление, въздушните линейки станаха пословични".

Той е категоричен, че Министерството на здравеопазването е "изключително тежко министерство".

"То контролира част от структурите, които са с най-голям бюджет в страната. Под контрола на МЗ, макар и независима, е НЗОК. Здравният министър оперира с изключителен ресурс, именно и заради това от изключително важност, но не само за нас, а преди всичко за държавата, е да бъде поставено лице, което ще може оперативно да изпълнява тези функции, а не да се надява системата да работи сама", добави проф. Андрей Чорбанов.

Зам.-председателят на НС е на мнение, че ролята на опозицията е да търси прозрачност и да показва всичко, което се случва.

Гледайте целия разговор във видеото.