България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли проблем с номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия?

Членовете трябва да имат поне 15 години юридически стаж и високи професионални и нравствени качества, заяви доц. Наталия Киселова

15.01.2024 | 09:33 Редактор: Вяра Димова

Кандидатите за конституционни съдии от квотата на парламента са ясни. Номинациите са за Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Цвета Рангелова от партия "Възраждане". Тази седмица кандидатите трябва да бъдат изслушани от правната комисия.

"В Конституцията има три органа, в които се изисква техните членове да имат поне 15 години юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. В правилника на НС е предвидено, че за лицата, които са юристи, тече и юридически стаж. Времето, през което г-жа Атанасова е била народен представител, се счита за юридически стаж", обясни преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".

Тя уточни, че до промяната в Конституцията в края на декември КС се е считал за орган, който решава спорове, възникнали в политическата система и трябва да бъдат разрешени аргументи. По думите ѝ след промените всеки съдия ще може да се обръща към КС, когато счита, че има проблем с приложимия закон.

"Това най-често ще бъдат въпроси, свързани с правата на човека. Ролята на КС ще се промени. Допустимо е народен представител да бъде номиниран и избран, ако той отговаря на поне 15 години юридически стаж. Проблемът е в позициите, които г-жа Атанасова е заемала през годините. През 2020 година бяха внесени промени от 121 народни представители, които искат свикване на Велико народно събрание. Тогава председател на временната комисия беше г-жа Атанасова. Тази комисия нямаше заседание. Нито един юрист не отиде, за да участва. Идеите в проекта ограничаваха политическото представителство. Проблемът е какви позиции отстояваш", заяви доц. Киселова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Конституционният съд е орган, призван да брани Конституцията, подчерта гостът.

"Г-жа Атанасова цитира крилат израз на колегата Кристиан Таков, който казваше: "Да браним правото дори от закона". Ако върнем назад, имаше сериозен конфликт през далечната 2016 г. - тогава имаше проблем в Изборния кодекс. Ставаше въпрос дали да се ограничи или разшири възможността на граждани в чужбина да участват в избори. Имаше вето на президента и Таков произнесе този израз. Г-жа Атанасова беше един от активните хора, които не подкрепиха ветото", припомни доц. Киселова. 

По думите ѝ съставът на съдията на КС трябва да се обновява на всеки три години, а не всеки индивидуално да претендира като за 9-годишен мандат.

"Когато орган не изпълни задължението си, ще бъде негатив за този, който влиза, защото няма да има пълен мандат", добави преподавателят по Конституционно право.

За конституционните съдии изискването да имат само българско гражданство е заложено в Закона за Конституционния съд, стана ясно от думите ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
морал трябва
преди 3 месеца
1. На всеки е ясно каква е професионалната квалификация на тази госпожа. За КС трябват хора прависти, с широка култура, име в правото, със знаия и самочувствие да отстояват и докажат своята позиция по конкретни казуси. Тази калинка има само една древна, много древна квалификация.2. Унизително е и за ГЕРБ,не само за бг народа, такава нещастна кандидатура.3. Нима в най голямата партия на вожда слънце--- няма по квилафицирани от това недоразумение, дуловският юрисконсулт? Сигнализирай за неуместен коментар