Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ананиев: Атанасова е един от бойците на ГЕРБ в НС, изненадан съм, че ще се лишат от нея

Конституционният съд е "малко политически орган", коментира депутатът

11.01.2024 | 20:23 Редактор: Елеонора Танева

Ротацията на правителството наближава, депутатите започнаха ударно работа за 2024 г.

"Имаме управленска и законодателна програма, по която се движим. Не малка част от нещата се случиха. Пеевски се опитва с активност да остави впечатление, че нещата, които са написани и ще се случат, се случват заради него", коментира депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че 63-мата депутати от ПП-ДБ правят всичко за постигане на поставените цели.

"Всеки може да види какво сме постигнали, ние сме в трудна ситуация и плащаме политическата цена, но имаме резултати - Конституцията, Шенген, Еврозоната", изтъкна Ананиев. 

ПГ на ПП-ДБ ще предложи Никола Минчев за председател на Народното събрание при ротацията. Също така техен представител трябва да бъде председателят на правната комисия, която "задава темпото на законодателните инициативи". Ананиев посочи, че Конституционният съд е "малко политически орган".

"В него има много политици, той се явява като втора камара на парламента - решава се дали този закон е конституционен или не", мотивира се депутатът. 

Гостът не каза дари от ПП-ДБ биха подкрепили кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия. Решението тепърва ще се обсъжда. 

"Десислава Атанасова е антипод на нашата номинация. Аз се учудвам, тя е опитен парламентарист, тя е един от бойците на ГЕРБ, учудвам се че ГЕРБ биха се лишили от нея. През 2023 г. в НС се случваха всички драми и скандали, очаквам тази година да не бъде по-спокойна. КС е една от 80-те позиции с изтекли мандати при регулаторите", коментира Ананиев.

Трябва да се залага на хора с обществена репутация, експерти, които имат. Ние сме 62 трябват ни 160. Ще обсъдим номинацията, сигурно ще мине през гласуване, така взимаме решенията. ПП е коалиция, ДБ е коалиция, има различни нюанси.

Депутатът е категоричен, че при назначенията в регулаторите трябва да има повече прозрачност и експертиза. 

Сред важните закони, които предстои да бъдат приети от НС той посочи този за БНБ. 

"Той е свързан с еврото. Еврото ще подпомогне българската икономика, ще плащаме по-ниски кредити, по-ниски лихви, ще ни даде конкурентоспособност", убеден е Ананиев.

Във връзка с предстоящата ротация добави, че дали ще има смяна на министри зависи от оценката на Денков и Габриел. Самият Ананиев има забележка към двама-трима настоящи министри, без да уточни кои са те. изрази позицията си, че не трябва да има втори вицепремиер - за какъвто се спряга Асен Василев. 

Гледайте целия разговор във видеото.