Властта гледа към ротацията, опозицията отправи критики и закани

Депутатите приеха на първо четене първия си закон за годината

11.01.2024 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

След дългата коледна ваканция, депутатите са върнаха в пленарната зала. Първият им работен ден започва с лидерска среща. От нея трябва да стане ясно как ще изглежда държавното управление след ротацията и как ще бъдат запълнени вакантните места в регулаторите. 

Депутатите два пъти станаха на крака - по време на българския и европейския химн, както и за да почетат паметта на Йоникий. В първия работен ден народните избраници представиха и какво са намислили да правят през настоящата година. От ГЕРБ-СДС акцентираха на ротацията. 

В същия тон ПП-ДБ очертаха - успехите се случват. Хармонията обаче беше нарушена от "Възраждане", които се заканиха на управляващите. 

"Ние ще направим всичко възможно тези, които в момента воюват срещу България, да си понесат заслуженото", заяви Костадин Костадинов.

От ДПС обещаха, че проблемите на българските граждани ще са в дневния ред на политиците. Но от БСП не смятат, че най-доброто предстои. А ИТН пожелаха на управляващите да отидат на почивка, но малко по-различна.  

"В онзи запис казахте, че ще ходите на някакъв остров, дано да сте намерили такъв да го няма на картата", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Веднага след декларациите започна и ударната работа. Депутатите приеха на първо четене първия си закон за годината - промени за закрила на културата.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.