Петков: Промяната се случва - премахнахме страха и влизаме в Шенген и Еврозоната

Службите за сигурност е време да бъдат реформирани, заяви бившият премиер

11.01.2024 | 10:05 Редактор: Вяра Димова

 

Промяната се случва, може би с по-бавни стъпки, но се случва. Случва се и през премахване на страха от българските граждани. Няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре от студ през зимата. Няма и български пенсионер, който да не знае, че има пари за нормални пенсии в държавата и че това няма да счупи бюджета на държавата. Няма и български учител, който да не очаква неговата заплата да изпреварва средната за страната, защото знае, че образованието е наистина важен приоритет.  Освен реални промени, това са промени на мисленето и очакването на българите. Това заяви Кирил Петков в декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България" от трибуната на парламента.

Той очерта и успехите на управляващото мнозинство през 2023 година. Сред тях са финансиране на проекти, които да подобрят живота на жителите на всички общини в страната, стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3%.

 

"Прогнозният бюджетен дефицит за 2024 г. е много по-малък от 3%, това ще ни даде шанс да влезем в Еврозоната през 2025 година. Главният прокурор вече е контролиран, основите за съдебната реформа са положени", заяви Петков.

Сред успехите, които той очерта, са още отчетността на главния прокурор и политически неутрална антикорупционна комисия.

"Успяхме да влезем в Шенген. За първи път от влизането ни в ЕС по летищата българите няма да се чувстват като втора категория хора. Променихме Конституцията. Промяната се случва през премахването на страха у българските граждани. За 2024 година тази промяна трябва да продължи", заяви още съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Той допълни, че службите за сигурност е време да бъдат реформирани.

"През 2024 ще държим приетите закони да се изпълнят. Нашата задача е да започнем да връщаме на хората чувството за справедливост. Да спрем да използваме езика на омразата", заключи Петков. 


2
1 rate up comment rate down comment 1
Този не е добре
преди 3 месеца
Точно половинчатият ви Шенген затвърди впечатлението, че вашите началници третират българите като втора категория хора! Защо само вие, бе просто К., се възползвахте от промоцията " да спестим 5 мин. на летището срещу неограничено количество бежанци",а? Защо Германия и Франция ви заповядаха ветото за членство на Македония в ЕС да бъде свалено, а никой не упражни натиск върху Австрия за пълноправното ни членство в Шенген? По - наведени миш$и от вас има ли в целия ЕС? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Луд
преди 3 месеца