Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ген. Румен Миланов: Чистката в службите води до ниска ефективност

Една система, която не е балансирана, винаги се деформира, заяви гостът

15.12.2023 | 20:21 Редактор: Толя Стоянова

"За мен основната модернизация на службите е подборът, обучението на служителите и координацията между службите, защото разбихме отделните структури. Има диалог, обаче целият подход за вадене на една структура от друга е на базата на личностно субективен фактор. Не съм видял функционален анализ за тези прегрупирания на структурите. ДАНС се появи, защото Румен Петков стана силен. Разделихме полиция от контраразузнаване", коментира ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му един ръководен служител се гради 25 г., но стига до върха и партията казва: "този не е наш, махаме го". Според него "тази чистка води до ниска ефективност".

"Много говорим за евроатлантически ценности. Защо не видим как е кариерното развитие в страните от Западна Европа? Един германец знае, когато постъпва в полицията, какво ще му е кариерното развитие. Няма сила, която да го наруши, ако не извърши престъпление", заяви ген. Миланов и добави, че в България се прескачат важни стъпала.

Той подчерта, че трябва да има отношение, защото тогава се изгражда доверие. По думите му фундаментът е в конкретните отношения и те да бъдат трайни. 

"Всяка една система има баланс. Ролята и мястото на президентската институция също е част от баланса. Една система, която не е балансирана, винаги се деформира и върви към тоталитаризъм. Тенденцията е да има едностранно управление", каза ген. Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Най-лесно се овладява ниско подготвеният служител и неграмотният. Много е важен човешкият ресурс. Нужна е сериозна подготовка, приемственост в развитието, и с времето тези кадри ще бъдат високо квалифицирани", заяви ген. Миланов.

На въпрос дали България ще влезе скоро в Шенген, той отговори положително.

Гледайте целия разговор във видеото.