Радев: Денков не разбира задачите на ДАНС, правителството иска да овладее службите

Eдна власт е силна със спазване на закона, а не с позиционирането си над него, заяви президентът

06.11.2023 | 10:26 Редактор: Тодор Петров

Реалните мотиви за освобождаването на председателя на ДАНС са известни отдавна. Чухме ги в онзи запис и те целят овладяването на службите. Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос за искането на министър-председателя за освобождаване от длъжност на председателя на ДАНС.

Държавният глава посочи, че в Закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателят на агенцията и сред тях не фигурира липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на премиера самото правителство трябва незабавно да подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие, посочи президентът.

"Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването", допълни Румен Радев.

 

Президентът подчерта, че не трябва да се използват изборите за поредна атака към ДАНС, целяща прилагане на сценария от записа. „Мотивите, които представи министър-председателят в петък вечерта оставят впечатление, че оставката на Пламен Тончев се иска не защото е нарушил закона, а защото е спазил закона“, каза държавният глава и призова правителството и министър-председателя да насочат вниманието си преди всичко към действията на собствения им заместник-министър на електронното управление, откъдето всъщност тръгва саботажът на изборния процес.

В отговор на въпрос за обвиненията срещу председателя на ДАНС за политически пристрастия президентът коментира, че на изслушване в парламента Тончев е излагал факти и запита откога излагането на истината е политическо говорене. Румен Радев подчерта още, че някои моменти от изявлението на министър-председателя в края на миналата седмица са смущаващи и показват неразбиране на  ролята и задачите на ДАНС. Като пример държавният глава открои изразеното очакване от премиера агенцията да представи изпреварваща информация за готвените протести на енергетиците.

"Не можем да очакваме, че това ще бъде агенция за борба и потискане на справедливи и основателни социални искания и протести", подчерта Румен Радев. 

Президентът отбеляза и изразеното желание за предварително съгласуване на доклада за документирано нарушение от заместник-министъра на електронното управление. „Това означава ли, че министър-председателят иска да смекчи този доклад до положение, което е изгодно за управляващите?“, попита той.  "Когато ДАНС подава сигнал за руски шпиони, независимо дали са 1, 3 или 70 накуп, това се приема като абсолютно чиста монета, но когато ДАНС предоставя информация, която не е в интерес на управляващите, настава истинска истерия", посочи още президентът.

"ДАНС трябва да предоставя обективна информация независимо дали на някого няма да се хареса“, заяви президентът и посочи, че това е същността на работата на агенцията. "Оттук нататък интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея доведе до този скандал", каза още държавният глава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR