Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Даниела Везиева: Не сме готови с икономическите буфери за влизане в Еврозоната

Няма програма за управление за следващите три години, коментира бившият служебен министър на икономиката

17.01.2024 | 21:05 Редактор: Толя Стоянова

"Не сме готови с икономическите буфери за влизане в Еврозоната. Към момента не сме видели програма за управление за следващите три години", заяви бившият служебен министър на икономиката и член на СИНПИ Даниела Везиева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ държавните предприятия имат една основна функция - да провеждат политиката на държавата и подчерта, че те са реалния механизъм, през който може да се влияе на пазарните процеси.

"В ДКК има два вида държавни предприятия - стратегически държавни дружества и други, които са в процес на структуриране. Проблемите не се решават със закриване, а с адекватни мерки. Нямаме стратегия за индустрията. Изоставаме с политиките, но в същото време сме се вторачили в решаването на малки проблеми", каза Везиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че България е пълноправен член на ЕС, но няма друга държава, която да говори за себе си толкова негативно.

"Ние казваме, че сме най-лошите, но това не е така. Във всяка една държава има проблеми. Друг е въпросът какви са националните ни приоритети. Ако искаме да постигаме приоритети, трябва да променим начина на управление и начина на говорене за самите нас", коментира бившият служебен министър на икономиката.

"Приветствам министър Богданов за това, че иска да погаси дълга - това е правилният управленски подход и е добре, че се случва, но няма обявена управленска програма. Нямаме визия накъде вървим", добави Везиева.

Тя заяви, че не се говори за функционални проблеми в ДКК и в КЗП. Според нея, ако има проблем, той има начин да се реши и това не означава, че КЗП не работи.

"Цената на горивата скача. Средствата, които ще влязат по тази формула от закона, отиват във Фонда за сигурност и ще бъдат разпределени за облекчение на транспортните разходи на 300 000 семейства по 300 лв.", каза още Везиева.

На въпрос готови ли сме за края на дерогацията, тя отговори, че липсва анализ за това защо излизаме от нея и добави, че облагането с данъци на всичко, което се произвежда от "Лукойл", е реално.

Гледайте целия разговор във видеото.