Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Ралчев: Смърт при задържане означава само едно - прекалена сила

"Ръководителите на специалните служби не трябва да са популярни личности", каза експертът по национална сигурност

10.01.2024 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова

Депутатът и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви нов курс за кардинална реформа на сектора за сигурност и специалните служби.

"Моментната обстановка в света и в България трудно биха могли да подпомогнат такава амбициозна програма, която е заложена в тези 8 точки на ген. Атанасов, който ги представи. Като теория - горе-долу са обхванати всички аспекти, направи ми впечатление, че 5 от 8 точки завършват с това, че трябва да се гарантират правата на гражданите. Въпросът е да видим къде е генезисът, онази закана да се вземат от президента определени функции", каза експертът по национална сигурност ген. Румен Ралчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него идеята за началника на специална служба да не се изисква и 5 години стаж е безумие.

"Ще назначаваме калинки. Моля ви се, става въпрос за служи с над 100 години традиции. Не завиждам на колегите, които са на ръководни постове в специалните служби, защото ако това всичко се приеме от Народното събрание - значи всеки един депутат може да въздейства на началника на една специална служба, в противен случай - на следващата сутрин му иска оставката. Ръководителите на специалните служби не трябва да са популярни личности, те не могат да бъдат обичани, а трябва да бъдат уважавани", допълни ген. Ралчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че още през 1989 година се е говорело, че службите ще бъдат деполитизирани.

"Няма система, която да може да глътне всичко, но може да се опита. За съжаление, тези опити продължават много години и те направиха толкова поразии вътре в службите, че една част от професионалистите се разбягаха или бяха уволнени, а други са натиснати да обслужват различни видео интересни, с цел да оцелеят", подчерта експертът по национална сигурност.

Ген. Ралчев е на мнение, че развитие на специалните служби със сигурност трябва да има: "Защо на първо място не се поставя обучението? Колкото и да звучи страшно, обучението в тези служби е на много ниско ниво. И правилата трябва да са написани. Вече има няколко случая, при които здравето или е непоправимо увредено, или хората са починали, което означава само едно - прекалена сила".

Той е категоричен, че без агентура не може да се работи.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пламен Матеев
преди 3 месеца
Дано да те чуят. Интересно как ще си говорят с "приятелските служби" Сигнализирай за неуместен коментар