Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шарков: Цените в здравеопазването изостават между 3 и 4 пъти

Трябва да бъде постигната справедлива цена, каза здравният икономист

08.01.2024 | 20:20 Редактор: Толя Стоянова

"Държавата финансира Спешна помощ и тя по закон е безплатна за гражданите. Наблюдавахме през годините множество предложения за промени, към момента няма консенсус за това как да бъде подобрена. Сектор "Здравеопазване" е един от най-напрегнатите, с най-много министри. Министерството на здравеопазването работи по това да изгражда политики. Институцията, която се разплаща с основните организации, е Националната здравна осигурителна каса. Подуправителите продължават да изпълняват своите функции, независимо че са с подадени оставки", заяви здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му цените в здравеопазването, спрямо останалите цени в икономиката, изостават между 3 и 4 пъти.

"Миналата година се намали тази разлика с договарянето на новия договор между Лекарския и Зъболекарския съюз, и Касата. Тази година трябва да бъде съпътствана с подобен тип политики. Трябва да бъде постигната справедлива цена", коментира Шарков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него парите винаги са трудни за договаряне, когато става въпрос за здравеопазване. Той отбеляза, че има пътеки, които са добре финансирани, но има и такива, които изостават.

На въпрос ще се спре ли източването на Здравната каса с клинични пътеки, Шарков отговори, че с навлизането на електронизацията ще намалее този процент, и добави, че фактор в процеса е и българският пациент, и неговият достъп до здравното му досие.

"Би следвало да се помисли за по-широк достъп за всички външни потребители. Ключово е данните да бъдат достатъчно достъпни и добре подредени", каза още здравният икономист.

"В момента централизираният търг за лекарства е спрян и отново темата за диференциация за цените е на дневен ред. Има големи разлики, но те са законни. За да бъдат спестени пари и да бъдат употребени за друг тип дейности, би следвало търгът да заработи и отново да се оптимизира процесът", обясни Шарков.

По думите му въвеждането на електронна рецепта е било съпроводено със стрес тест на системата. Според него електронните рецепти не са били достатъчно добре тествани в изкуствена и реална обстановка, за да може да се видят дефектите, които я съпровождат. 

"Винаги има липсващи медикаменти, всяка седмица се обновява списъкът, въпросът е те да имат аналог и лекарят да може да ги замени с друг лекарствен продукт", посочи здравният икономист.

Гледайте целия разговор във видеото.