Паралелното използване на хартиени и е-рецепти за антибиотиците крие рискове

Може да се върне старата практика на бум на употребата на антибиотици

19.12.2023 | 19:01 Редактор: Тодор Петров

Официално от днес върнаха хартиената рецепта за антибиотици. Това обаче ще е само временно - до 1 април догодина. Идеята е в този период да бъдат изчистени проблемите с издаването на електронни рецепти, с каквито се сблъскаха преди два месеца лекари, стоматолози, както и спешните медици, които посещават пациенти на адрес.

От днес в Държавен вестник е публикувана промяната на Наредба 4 и се връща паралелно използването на електронни и хартиени рецепти за антибиотиците. 

"Ще следим употребата на антибиотиците само с електронните рецепти, защото с хартиените няма как да го направям", каза зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Той се опасява, че сега отново може да се върне старата практика на бум на употребата на антибиотици. 

"Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат изключително стриктни и съзнателни, максимално да ограничават употребата на антибиотици, защото България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност", подчерта проф. Гетов.

От фармацевтичния бранш не подкрепят поредните промени на промените. Гратисният период съвпада точно с грипния сезон, когато консумацията на антибиотици у нас се повишава и целта на е-рецептите беше именно да пресече безконтролната употреба на антимикробни средства в зимните месеци. 

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.