Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Превръщаме се в шопари, които вървят към неизбежно заколение"

Бойко Илиев и Христина Пипова за спектакъла "1984 г.", който слива грозната действителност с изкуството на театъра

05.01.2024 | 21:19 Редактор: Толя Стоянова

"Оруел се оказа пророк. След пандемията започна войната. Ние сме част от механизма. Опитвам се да реагирам на това, което се случва. Оруел пише, когато е болен от туберкулоза, с усещането, че си отива, проглежда в бъдещето ни, което е тоталитарно. Неслучайно сблъсках двете му произведения "Фермата на животните" и "1884 г.". Превръщаме се в шопари, които вървим към неизбежно заколение. Виновен за това, казва Оруел, е шопарът - човекът. Този човек, който е загубил човешкото", коментира режисьорът Бойко Илиев в студиото на "Денят ON AIR".

"Свободата, която може да постигнем, е в правенето на изкуство. Изкуството е свръхживот - да направим нещо, с което да се запазим, да покажем малка надежда и да вдъхнем светлина на хората", сподели актрисата Христина Пипова.

На въпрос какво иска да разберат хората, които гледат този спектакъл, режисьорът отговори, че се опитва винаги да остави надежда. Според него надеждата е в любовта. 

"Образът ми е предизвикателен. За първи път е повече драматична ролята, отколкото певческа. Всяка роля ме променя - това е хубавото на нашата професия. Тази сложност е едно истинско предизвикателство, което ме кара да откривам нови неща в себе си", сподели още Пипова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Оруел е най-значимото явление от това, което аз познавам. Лошото е, че тези пророчества с тези антиутопии стават реалност в нашия живот. Най-трудното нещо в света е да си свободен. Да си човек, който уважава себе си. Целият нов говор, който се създава - коалиция, (не)коалиция - съкращава се не само езикът, но и мисленето. Хората са манипулирани. Контролът е тотален и става все по-категоричен", заяви Илиев.

Пипова посочи датите, на които ще се изнесе спектакълът - 8, 16 и 28 февруари в Нов театър НДК от 19:30 часа. Билетите за първите две дати вече са разпродадени и остават само 28 февруари.

Гледайте целия разговор във видеото.