Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Акад. Карталов: За държавата националният оперен театър все още не е приоритет

Директорът на Софийската опера и балет изпраща успешна година с много спектакли

29.12.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

Динамична, творчески силна и с много спектакли за публиката година изпраща директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

"В момента тече традиционният новогодишен концерт за нашите най-запалени зрители и гости от чужбина. Над 315 спектакъла пред 135 000 зрители в различни места в България. Имаме с 21% скок на посещаемостта. Засилихме онлайн продажбите", обяви акад. Карталов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му спектаклите на различните сцени дават друга посока на мислене.

"Мислим за разширяване на териториите и пространствата на операта и нейния достъп на публика", добави той.

Акад. Карталов сподели, че не си брои получените отличия през годините, тъй като те сами идват и това е признание за работата.

"Спектаклите опитах да преброя. В динамиката на денонощието забравя да отчита какво е свършил предния ден", коментира директорът на Софийската опера и балет.

Пред Bulgaria ON AIR каза дали това изкуство получава достатъчно от държавата: "Ако аз разчитам на държавата изцяло да покрие нашата дейност, няма да се получи. Тръгнахме към един принцип на самофинансиране преди известно време и успяхме. Държавата няма как да покрие целия бюджет, защото са много второстепенните подразделителите с публични средства. За Министерството на културата все още не е приоритет националният оперен театър. Той се нарежда на опашката за субсидии", заяви гостът.

Според акад. Карталов случайно се подбират депутатите в парламента.

"Това е проблем не само за България. Един ден ще имаме по-образоване и по-културни политици, които ще могат да бъдат част от необходимостта, наречена духовност", настоя той. А за новата година си пожела здраве.

Гледайте целия разговор във видеото.