Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Европа е следващата жертва на терористите, ще активират спящи клетки и мигранти?

Целта на Израел не е ескалация на нито един от фронтовете, заяви Давид Леви

05.01.2024 | 20:44 Редактор: Тодор Петров

Международният анализатор Давид Леви смята, че единствената възможност за разширяване на конфликта е Близкия изток е на север - конфликтът на Израел с "Хизбула" в Ливан. 

"Заплахата на "Хизбула" не трябва да се приема като нереална и това обяснява пристигането на Антъни Блинкен в региона. Прави совалки с цел да се намери дипломатическо решение на този конфликт, който вече гори, но с ограничени пламъци засега", коментира Леви в студиото на предаването "Денят ON AIR".

По думите му Ливан и столицата Бейрут не са това, което са били през годините, а Ливан е държава, която до голяма степен е завладяна от "Хизбула". В страната има дълбока политическа криза и тази ситуация се използва от терористичната организация "Хизбула".

"Хизбула" не е нещо по-различно от "Хамас", "Ислямски братя", "Ислямски джихад". Въпросът е доколко могат да бъдат спрени със сила и отдалечени от границата на Израел. Целта на Израел не е ескалация на нито един от фронтовете. "Хамас" не са били в координация с "Хизбула" и Иран за деня, часа и мащаба на терористичната акция, която предприеха. Доведе до това, че "Хизбула" не откри веднага втори фронт", обясни Леви пред Bulgaria ON AIR.

Международният анализатор е на мнение, че винаги има място за дипломация, а ролята на САЩ е водеща. Според него е малко вероятно силите на "Хизбула" да се изтеглят, както е малко вероятно и Блинкен да постигне успех на дипломатическия фронт.

"Ако не стане по дипломатически път, ще стане по военен. Но този ежедневен терор на селищни градове в Северен Израел не може да продължи дълго време. Решението е да се направи зона за сигурност", категоричен е Леви. 

"Европа стана още по-неединна и започна да накланя своята позиция все повече към позицията на "Хамас", което е много жалко. Европа е следващата жертва след Израел - целта им е терористични актове и активиране на спящи клетки. Целта е да се активира мигрантското население, което няма никакво желание да се интегрира в Европа. Има икономически интереси и вътрешнополитически сметки", заяви още гостът. 

Леви посочи, че Иран все повече подклажда подобни войни, докато регионални играчи като Египет излъчват стабилност. 

"Турция, за съжаление, все повече изпада в ситуацията на територия на "Ислямски братя". Защото това е произходът и възпитанието на президента на Турция. Заявката на Ердоган за модератор абсолютно не работи. Все повече тегли Турция да бъде Османска империя и я отдалечава от Западната цивилизация", подчерта международният анализатор.

Леви смята, че времето за компромиси е приключило и се е стигнало до тази ситуация заради поредица от компромиси от Израел и Европа. 

"Това е свещената война на крайните ислямисти. Крайно време е Европа да свали маските и да разбере срещу какво сме изправени", алармира гостът.

Според него предстои политически край на премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Леви отбеляза, че в Израел няма масово напускане на хора. Дори се наблюдава огромна вълна на миграция на евреи към Израел.

Гледайте целия разговор във видеото. 
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
anonien
преди 3 месеца