Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Славчо Велков: Съгласяването с частичен Шенген е абсолютно позорно

То в никакъв случай не означава пълноправно членство, заяви експертът по сигурност

05.01.2024 | 20:36 Редактор: Деси Николова

"Частичен Шенген означава, че предстои да станем членове на така наречения въздушен и морски Шенген, което в никакъв случай не е пълноправно членство в Шенген. Изразявам умерен скептицизъм, че ние скоро ще получим показа за сухопътния Шенген", заяви експертът по сигурност Славчо Велков в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи въпреки факта, че България многократно е изпълнявала условията за Шенген, не се очаква скоро да бъдем приети като пълноправни членове на Шенген. Според Велков парламентът е прибързал с приемането на изискванията на Австрия.

"Това е едно позорно решение. Позорно е и това, че го приехме, защото само десетина дни преди Европейският съюз да обяви, че ще бъдем приети на 31 март в двата вида, нашият премиер беше готов да откаже подобно предложение", посочи Велков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът поясни, че към момента България няма достъп до информационната система на Шенген, а дори след датата 31 март ще имаме само ограничен достъп до нея.

Велков отбеляза, че Австрия спекулира с бройката мигранти, които трябва да бъдат върнати в България. Въпреки това той посочи и позитиви, които ще ни донесе членството в Шенген.

"Има условия, които ни устройват - засилването на присъствието и дейността на "Фронтекс", при условие, че трябва да се усили дейността на българската граница, тъй като тя не е само българска, тя е и на целия Европейски съюз", каза Велков. 

От думите му стана ясно, че промените в световен план, конфликтите и войните в Украйна и в Близкия изток имат значение за България, тъй като биха могли да засилят миграционния поток към страната ни и опасенията за терористични атаки са по-високи. 

"Не бих казал, че Европа е подготвена, особено в условията на по-масов характер. Не говоря само за евентуални терористични действия. Говорим за нови миграционни потоци и формиране на мигрантски вълни, които трудно ще бъдат поддържани. Европа разчита и на България в това отношение", заяви Велков.

Гледайте целия разговор във видеото.