Нинова: Правителството лъже, неограничен брой бежанци ще бъдат приети в България

Не бива да се гледа на нас като втора ръка хора, трябва да бъдем пълноправен член на Шенген, заяви лидерът на БСП

04.01.2024 | 16:55 Редактор: Толя Стоянова

"Проведохме първото заседание на Изпълнителното бюро на БСП и обсъдихме присъединяването на България към Шенгенското пространство. Позицията на БСП, която винаги е била последователна, принципна, независима е, че България е изпълнила условията за пълноценно присъединяване към Шенген, ние сме пълноправен член на ЕС, не бива да се гледа на нас като втора ръка хора и трябва да бъдем пълноправен член на Шенгенското пространство. Това, което направиха ГЕРБ и ПП-ДБ, с подкрепата на ДПС, оценяваме като отстъпление, като предателство на националния интерес и като провал", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

Нинова обяви, че правителството се е съгласило незабавно обратно да приемане всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност.

"В срок от 3 дни България трябва да даде отговор, а в срок от 1 месец незабавно да ги приеме. Става въпрос за неограничен брой и нашите управляващи са се съгласили", каза тя.

Лидерът на левицата е категорична, че правителството е излъгало българския народ и неограничен брой бежанци ще бъдат приети обратно в страната.

"Сглобката нарушава освен принципа на правовата държавата, освен принципите на парламентарната република и принципите за защита на националния интерес и сигурност", категорична е Нинова.

Тя отбеляза и че предстоят освен европейски и национални избори в няколко държави в ЕС и "никой не знае как ще се подходи към това определение неограничен брой".

"Самият факт, че нашите са клекнали на неограничен брой бежанци, вече говори за признак на слабост", добави лидерът на БСП.

"Изчакахме да излязат официалните документи. Вече са факт. Решението на Съвета на ЕС е официално качено. По-интересен е един втори документ, който не виждаме в българското публично пространство да се коментира. Този втори документ е протокол към решението на Съвета, в който вече са описани конкретните ангажименти, които е поела българската страна. В решението на Съвета пише, че влизаме по въздух и вода, по суша – някой ден, ще видим, малко е възможно и т.н. Това е официалното решение. Обръщам внимание на втория документ, където са описани конкретните ангажименти, изразени като позиции от страните, които са преговаряли", уточни тя.

Нинова обърна внимание на параграфа, касаещ темата за бежанците, където пише "незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност, за това не трябва да има каквито и да било ограничения, най-вече що се отнася до броя на хората, които ще бъдат приети", като обясни, че те "трябва да бъдат приети обратно в срок от 1 месец, като това се отнася с особена сила за кандидатите за убежище от Сирия и Афганистан".

Лидерът на социалистите допълни, че неограничен брой мигранти ще се приемат в центрове от отворен тип, където контролът е труден.

"Правителството лъжеше с фалшиви новини. Истината е налице – България незаслужено получава оценка на второстепенна държава-членка на ЕС, българският народ е втора ръка народ, влизането по въздух и вода не ни помага, защото хиляди хора ще чакат по сухопътните граници, а българската икономика ще продължава да губи 1 млрд. лв. годишно от това, че нямаме сухопътен Шенген", категорична е Нинова и добави, че това означава, че България ще продължава да бъде неконкурентноспособна с другите европейски икономики на държави-членки на Шенген.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Никоя медия не желае да публикува въпросната декларация, въз основа на която е оформен протоколът. В нея пише, че България и Румъния ще приемат бежанци "без ограничение", а искането за връщане в България ще се разглежда в 3- дневен срок. Все пак, подкрепят правителството, което обслужва спонсорите си за сметка на превръщането ни в бежански лагер на ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар