Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Ганев: Ако Нинова намира близо 200 бежанци за страшен ужас, аз не го

"Ние никога не знаем какъв е броят бежанци, за който България ще се окаже отговорна", отбеляза депутатът от ПП-ДБ

04.01.2024 | 21:07 Редактор: Деси Николова

Фалшива новина ли е, че България се е съгласила да приеме 6 000 афганистанци и сирийци заради Шенген?

"Ние никога не знаем какъв е броят бежанци, за който България ще се окаже отговорна. Има такъв термин - такива, които са регистрирани за пръв път в Шенгенското пространство и пространството на Европейския съюз на територията на България. Но доколкото разбрах, за миналата година са се оказали тези чужденци от страна на Австрия, които трябва да върнат на България, са близо 200, но фактически върнатите са малко над 100. Ако Нинова намира това за някакъв страшен ужас, аз лично го смятам за неособено голяма бройка", заяви депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев в предаването "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че това е начин да се плаши обществото и отбеляза, че основната разлика между преди и сега е фактът, че вече България ще бъде член на Шенген, макар с ограничения.

Ганев коментира и темата за тазгодишния бюджет на България, той го определи като "напрегнат" и смята, че има вероятност да не се изпълни приходната част по него. 

Депутатът отбеляза, че към дефицита на финансовата рамка и два типа критики. В единия случай това са хората, които казват, че при 3-процентов дефицит би се стигнало до финансова криза. Ганев абсолютно отхвърля тази критика.

"Другата е макроикономическата критика и тя е, че когато имаме благоприятна конюнктура, каквато все пак е предвидена, е добре бюджетът да се планира близо до балансиран. Това е много по-сериозна критика, на която аз съм склонен да чуя аргументите, но в крайна сметка в парламента се търси един баланс", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му не се очаква да се повишат цените на горивата след отпадането на дерогацията.

"Няма безрисков стопански процес. Не очаквам скачане на горивата. Основната причина е, че както се установи, руският петрол е под 1/3 от петролните наличности. Единственото, което може да доведе до някаква причина за поскъпване, е пренастройването на инсталациите на "Нефтохим". От гледна точка на доставките, към момента развитието на цените на световния петролен пазар е такова, че не би трябвало да има поскъпване" отбеляза Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.