Иран се зарече: Ще отмъстим за най-кръвопролитната атака от времето на Ислямската революция

"Ислямска държава" пое отговорността за двете експлозии

04.01.2024 | 22:40 Редактор: Искра Ангелова
Иран се зарече: Ще отмъстим за най-кръвопролитната атака от времето на Ислямската революция

Иранският елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) и първият вицепрезидент на страната Мохамед Мохбер се зарекоха, че ще отмъстят за вчерашните взривове на церемония в памет на високопоставения командир Касем Солеймани, при които загинаха около 100 души, предаде Ройтерс.

"Войниците на Солеймани ще им нанесат много тежки ответни удари", каза Мохбер пред журналисти при посещение в болница, в която са настанени част от ранените при най-кървавата атака в страната от времето на Ислямската революция през 1979 г.

"Ислямска държава" пое отговорността за двете експлозии.

Същевременно ирански държавни медии съобщиха за стрелба в югоизточния град Керман, но не оповестиха допълнителни подробности.

КГИР разпространи изявление, в което определя вчерашното нападение като малодушен акт, "целящ да създаде все по-голяма несигурност и да отмъсти за силната любов и отдаденост на нацията към Ислямската република". В изявлението се допълва, че атаката "подсилва решителността за категорично и справедливо наказание на извършителите".

Върховният лидер аятолах Али Хаменей се също се закани да отмъсти, а президентът Ебрахим Раиси определи атентата като "чудовищно и нечовешко престъпление", предава БТА.

Иранският Червен кръст помага на ранените по време на церемонията в памет на Солеймани, която събра стотици иранци. Според някои местни информационни агенции броят на пострадалите е много по-голям от първоначално съобщения.

Снимка: БГНЕС