Ден на траур в Иран - конфликтът Израел - "Хамас" се превръща в регионална война?

Напрежението в Близкия изток ескалира още повече и след убийството Салех ал-Арури

04.01.2024 | 14:05 Редактор: Толя Стоянова

В Иран е ден на траур след атентатите в Керман, при които загинаха близо 100 души. Все още никой не е поел отговорност за атаката. Двете експлозии станаха край гробище, където се провеждаше церемонията по отбелязване на четвъртата годишнина от смъртта на иранския генерал Касем Солеймани. Той беше убит при американски удар с дрон през 2020 г. в Багдад. Терористичният акт в Иран е с най-голям брой жертви в 45-годишната история на ислямската република. Президентът Ебрахим Раиси обвини Израел за нападението.

"Предупреждавам ционисткия режим и не се съмнявам - ще платите цената за това престъпление. За всички неща, които извършвате, дълбоко ще съжалявате", каза Раиси.

Заради атентата той отмени срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, планирана за днес. От Белия дом обявиха, че свързването на САЩ с атаката е спекулация.

"Много е рано, поне за нас, да можем да кажем кой е отговорен. Но искам да подчертая, че се разпространяват някои много безотговорни твърдения. На първо място, че САЩ имат нещо общо с това нападение. Това е абсурдна спекулация. Номер две – нямаме никакви основания да смятаме, че Израел е свързана с експлозията", коментира говорителят на Белия дом Матю Милър.

Напрежението в Близкия изток ескалира още повече и след убийството на втория човек в йерархията на "Хамас" часове по-рано. При атака с дрон в Бейрут загинаха общо 7 души, сред които вторият в групировката, подкрепяна от Иран - Салех ал-Арури.

"Хамас" все още представлява "значителна сила" в Газа", призна говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

"Ние вярваме, че е абсолютно постижима цел за Израел да премахне военната заплаха на "Хамас", така че тя да не представлява повече опасност за хората в Израел, но вероятно няма да може да се изтрие съществуването на групировката", добави той.

На фона на нарастващите опасения, че конфликтът Израел - "Хамас" ще се превърне в регионална война, американският държавен секретар Антъни Блинкен заминава на четвъртото си кризисно пътуване до Близкия изток тази вечер.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС