Близкият изток е на ръба на голяма война, САЩ разгневиха Ирак

Антъни Блинкен предприе спешна обиколка в региона

05.01.2024 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Антикризисно посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Близкия изток. Целта e успокояването на обстановката след терористичните актове в Ливан и Иран, които разпалиха опасенията от разрастването на войната в Газа в целия регион. 

Обиколката на Блинкен ще бъде продължителна. Държавите, които включва обиколката му, са Турция, Гърция, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Израел и Египет. 

Блинкен заминава ден след като при американски удар в Багдад беше убит командирът на подкрепяна от Иран шиитска милиция - Мущак Джауад Казим ал Джауари. Иракското правителство осъди операцията и обяви, че планира да прекрати американската мисия в държавата. 

От Пентагона обявиха, че Ал Джауари е замесен в подготовката и извършването на нападения срещу американски военнослужещи в Ирак. В страната има около 2500 американски военни, чиято цел е основно предотвратяването на разрастването на "Ислямска държава". 

По-рано през седмицата при предполагаема израелска атака с дрон бяха убити високопоставени лидери на "Хамас" в Бейрут, а близо 100 души загинаха в Иран при двоен атентат, за който отговорност пое именно "Ислямска държава". 

Същевременно боевете в Ивицата Газа продължават. Израелските сили за отбрана съобщиха вчера, че са ударили обекти на "Хамас" в северната и южната част на региона, включително град Газа и Хан Юнис. Министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че през последните 24 часа в ивицата са убити 125 души.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 2
proba
преди 3 месеца
Блинкен е заминал за близкия изток с цел осигуряването на започване на пълномащабна 3-та световна война. Неговите очаквания са да продава оъжия и на двете страни, без да взема директно участие.Той и сега продава добре в Украйна и на двете страни. На Украйна - дронове и ракети Химарс. На Русия през Сев. Корея далекобойни ракети, артилерийски снаряди и други боеприпаси. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
proba
преди 3 месеца
Имало едно време едно мече и приказката свърши вече. Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 2
Анонимен Антинацист
преди 3 месеца
Кравари от САЩ времето ви изтича!!! Много погрешно сте се помислили за господари на тази Планета и ще бъдете жестоко наказани!!! Няма да остане нито един репитил и неонацист от вашите!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Лошо
преди 3 месеца