"Лъвове на исляма, хванете вашата плячка" - ИДИЛ призова за атаки срещу християни и евреи

Говорителят на "Ислямска държава" нарече войната в Газа "религиозна"

05.01.2024 | 11:28 Редактор: Искра Ангелова

Терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) призова за атаки срещу евреи и християни по целия свят в отговор на продължаващата военна офанзива на Израел в ивицата Газа, предаде ДПА.

"О, лъвове на исляма, хванете вашата плячка сред евреите, християните и техните съюзници по улиците и пътищата в САЩ, Европа и по целия свят", каза в аудиообръщение говорителят на ИД Абу Худхайфа ал Ансари.

"Нападайте лесните цели пред трудните, цивилни пред военни, религиозни цели като синагоги и църкви пред останалите, защото това ще излекува сърцата и ще даде знаци за битка, нашата война с тях е религиозна", добави говорителят.

Той нарече също войната в Газа "религиозна".

В 33-минутното си обръщение, разпространено чрез пропагандни канали, сунитският екстремист предупреди също палестинското ислямистко движение "Хамас" да избягва да сътрудничи с шиитски групировки.

Ливанската проиранска шиитска групировка "Хизбула" се смята за съюзник на "Хамас", която е сунитско движение. ИД смята мюсюлманите шиити за еретици, посочва ДПА, цитирана от БТА.

В средата на 2014 г. ИД завзе големи територии в Северен Ирак. Малко по-късно групировката провъзгласи там "халифат", който включваше и части от Сирия, намиращи се под неин контрол.

През последните години ИД претърпя сериозна загуба на територии и военни поражения от западна антиджихадистка коалиция в Сирия и съседен Ирак, посочва ДПА.

Бойци на групировката обаче извършват спорадични атаки и в двете държави.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Аха
преди 3 месеца
Да попитам изпадналите в еуфория от невижданата в целия ЕС промоция, ексклузивно и само за България, а именно: " невероятния успех- въздушен Шенген срещу неограничено количество бежанци", да кажат- тези бежанци къде ще дойдат, след като ние поехме ангажимент към нашите партньори да ги приемаме без лимити? Да не ни дойдат на гости, че по медиите пишат за план на Израел да иззсели от Газа коренното население? Нашата земя с този " половин Шенген ", май я готвят за заселване с нова популация. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Логично
преди 3 месеца
Това е резултат от многогодишнша геноцид над палестинците от евреите, които окупираха отдавна исконната арабска земя! И животът произнася своята присъда чрез ръцете на тази ислямска групировка! Нейното поведение е не по-малко кърваво от делата на еврейската армия! Сигнализирай за неуместен коментар