"Хизбула" готви "наказание" за Израел заради убийството на Салех ал-Арури в Бейрут

Премиерът и външният министър на Ливан помолиха групировката да не реагира

03.01.2024 | 10:27 Редактор: Деси Николова

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" предупреди, че извършеното от Израел на 2 януари убийство на заместник-лидер на "Хамас" в контролирано от нея предградие на Бейрут "няма да остане без отговор или наказание", наричайки го "сериозно нападение срещу Ливан".

"Ние, от "Хизбула", потвърждаваме, че това престъпление няма да остане без отговор или наказание. Смятаме, че престъпението, свързано с убийството на шейх Салех ал-Арури в сърцето на южното предградие на Бейрут, е сериозно нападение срещу Ливан и опасно развитие в хода на войната", се казва в изявлението на групировката.

Отговор дойде и от премиера и от външния министър на Ливан, които помолиха "Хизбула" да не реагира на удара в Бейрут, съобщи Ен Би Си.

"Ливанското правителство помоли "Хизбула" да не реагира след въздушния удар в южната част на Бейрут днес, с надеждата да се избегне по-нататъшна ескалация", заяви ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб.

Израел не е поел отговорност за удара, при който загинаха 7 членове на "Хамас", но терористичната групировка обвини Израел за нападението. Хабиб също хвърли вината върху Израел, като отбеляза, че "разбира се" Израел е извършил удара. "Кой друг би го направил?" каза ливанският външен министър.

Той отбеляза, че с премиера на Ливан Наджиб Микати са имали пряк диалог с лидерите на "Хизбула" и са ги помолили да не отвръщат на удара. Хабиб обвини Израел, че се опитва да въвлече Ливан във война, в която никой в страната не иска да бъде забъркан, предаде БГНЕС.

"Хамас" не може да бъде изкоренен, защото е идеология" каза външният министър. Хабиб посочи, че Израел се опитва да "компенсира провала си в Газа", като разширява конфликта.

"В момент, в който всички западни държави, включително САЩ, Великобритания, Франция, и всяка една от тях, ни молеше да удържим "Хизбула" и да им попречим да създават проблеми, сега виждаме, че истинските проблемите идват от страна на Израел", добави Хабиб.

Снимка: БГНЕС