Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Единение": Тонът за Шенген се успокои, корупцията остана в сянката на 2023 г.

"Доверието и възможността за комуникация спадат", смята представителят на ПП "Единение"

03.01.2024 | 21:14 Редактор: Вяра Димова

От последния ден на миналата година до втория на настоящата се наблюдава успокояване на тона по отношение на темата с Шенген. Миналата година завърши с еуфория, която измести фокуса от реалността, сега отново трябва да се потопим в това, което ни заобикаля. Това каза представителят на ПП "Единение" Ивана Мурджева в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея проблемът не е в това дали се премълчава нещо, а дали не се създават излишни очаквания, които да отклоняват фокуса от същественото.

"Това, което трябва да свършим тази година, е да не се отклоняваме от най-важната тема - да се преборим със собствените си демони. У нас те са свързани с корупцията. Темата за корупцията остана в сянката на 2023 г., да не кажа 2022 г. Все по-малко се говори за това какво се случва със злоупотребата с власт", коментира Мурджева пред Bulgaria ON AIR.

 

Гражданите са в състояние, което ги прави неспособни да се ориентират в информацията, смята тя.

"Това е грешен подход и той се отразява в насаждана с времето апатия на гражданското общество към онова, което казват политиците. Доверието спада, спада и възможността за комуникация. Като граждани не можем да разговаряме помежду си. Гражданите изглеждат недоверчиви към онова, което им се казва. Това, което може да изкара гражданите на улицата, е доверието", подчерта представителят на ПП "Единение".

По думите ѝ местните избори трябва да покажат чувствителните места, по които трябва да се работи и местните избори дадоха много поводи за размисли.

"Начинът на организиране, реакцията на гражданското общество. Онова, което се случи зад демонтажа, е нещо, което ще ни даде отражение в обществото много по-дългосрочно в сравнение с постамента, който в момента стои символизирайки безсилие. Миналата година сглобката не завърши с големи обещания за стабилност", завърши Мурджева.

Гледайте целия разговор във видеото.