Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Плугчиева: Австрия ще ни върне всички афганистанци и сирийци, ще има проблеми с местното население

От хора с двойно гражданство не може да очаквате нещо друго, заяви бившият вицепремиер

03.01.2024 | 21:05 Редактор: Толя Стоянова

"Ситуацията с Шенген показва липсва на комуникация с обществото. Ние сме в един частичен Шенген, което е крайно незадоволителноСдобих се с декларацията, която става анекс към решението на Европейския съвет, и вътре изрично е посочено, че България е приела: засилване на контрола на границата с Турция и Сърбия, техническа финансова помощ от Еврокомисията, случайни контролни проверки по летищата и най-важното - по Дъблинското споразумение ние трябва да приемем от Австрия обратно всички, които са били регистрирани. В този анекс е записано, че трябва задължително да се спазват новите решения на Европейския съвет, който предвижда в рамките на един месец, а не на шест да се разглеждат документите и молбите на съответните кандидати за убежище, когато са на външната граница на ЕС. Това се отнася за афганистанци и сирийци. Ще ни бъдат върнати всички, които са били регистрирани", заяви бившият вицепремиер Меглена Плугчиева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ нашите центрове са с отворен тип и тези маси от хора ще излязат и ще създадат проблеми на местното население.

"Начинът, по който постъпва правителството, е недостоен, той е грозен и не кореспондира с отношение и комуникация в обществото. От хора с двойно гражданство не може да очаквате нещо друго. Обществото се е дистанцирало, на последните общински избори малко хора отидоха да гласуват. Има отчуждение към управляващите и институциите", добави Плугчиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че "нищожна представителна извадка на обществото, каквато представляват "Промяната" с подкрепата на ГЕРБ и ДПС", са си позволили да прекрояват основния закон на държавата.

"Болшинството от експерти и юристи не само критикуваха, те изразиха категорично мнение, че такива промени могат да се правят само от Велико народно събрание. Ставаме свидетели на увеличено политическо влияние в прокуратурата", подчерта бившият вицепремиер.

"Смятам, че преминаха всякакви граници с това, че се приеха хора с двойно гражданство - на кого ще служат - на другата държава или на България? Отваря се вратата за хора, които не се знае на кого ще служат", коментира Плугчиева.

Според нея демографският проблем вече не е проблем, а катастрофа. Дипломатът посъветва управляващите да се огледат и да вземат пример от Унгария.

Гледайте целия разговор във видеото.