Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Халачев: Хората на изкуството са изгубили своето самочувствие

Културата е пренебрегвана както от политиците, така и от обществото, коментира режисьорът

02.01.2024 | 21:11 Редактор: Деси Николова

"Нека да погледнем каква беше 2023 година за културата. Там имаме някои успехи. Имаме един прекрасен филм на режисьора Стефан Командарев, който спечели много награди и се надяваме сега да се посрещне добре и на "Оскарите". Имаме един успех на писателя Георги Господинов с наградата "Букър". Имаме добри постановки и интересни изложби. Имаше някакъв културен живот в България", заяви режисьорът проф. Любомир Халачев в студиото на "Денят ON AIR".

Хората на изкуството обаче са изгубили своето самочувствие. Благодарение на протестите на културните дейци бяха осигурени допълнителни 68 млн. лева в сектора на културата, но според проф. Халачев те не са достатъчни.

"Тази година предвидените за 2024 година пари за култура са 0,5% от БВП, а ние говорим от години за 1%. Това значи, че ние говорим за 1 млрд. , а те говорят за 68 млн. Има тотално неразбиране за смисъла на тези пари. Не става дума за това, че ние ще умрем от глад и трябва да ни дадат нещо за ядене. Става дума за това, че изкуството и културата, за които говорим, трябва да имат трайно присъствие в българския живот", поясни проф. Халачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи културата бива неглижирана и пренебрегвана както от политиците, така и от обществото.

"Проблемът е, че културата и всички хора, които се занимават с култура и изкуство, открай време за управляващите са като доведено дете. Всички се хвалят с това, че културата и образованието са приоритет на всяка една власт, но като че ли думата приоритет загуби своя смисъл", отбеляза режисьорът.

Гледайте целия разговор във видеото.