Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Насилниците ще бъдат извеждани от жилището за до 1,6 г., независимо дали е тяхно

Много жертви приемат голите думи за извинение и така до 7-14 пъти, заяви Йорданка Бекирска

04.12.2023 | 21:33 Редактор: Елеонора Танева

Случаите на домашно насилие се увеличават. Жертвите придобиват все по-голяма смелост да подават жалби.

"Превенцията срещу домашното насилие ще стане реалност от 1 януари 2024 г. Тогава държавата ще вземе основна роля в превенцията със специални органи за това. Сега се работи в тази посока, избран е този национален съвет, големият препъни камък е кой ще администрира дейността", коментира адвокат Йорданка Бекирска в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея сигналите са повече, тъй като все повече хора успяват да дефинират, че са жертва н домашно насилие, към което преди това са били толерантни. 

"Вече ще се работи и с извършителите по програми да овладяване на насилието. Идеята на закона винаги е била да има превенция. Често има случаи, в които жертвата казва "ние си оправихме отношенията". Това го позволява и законът в момента. Над 41% от подалите жалба я оттеглят по много причини, сред които и страх. Важно е да не приемаме едни голи думи за извинени, а жертвата да търси качествена защита. Прошката върви заедно с насилието. Един ден се случва, на другия ден има извинение и поправката е за кратък период, минават 7-14 пъти", посочи адвокатът.

Пред Bulgaria ON AIR тя изтъкна, че не са редки случаите насилниците да се поправят и да има възможност да останат с жертвата. Но този момент идва, когато насилникът осъзнае, че е такъв и има желание да се поправи.

Защитникът допълни, че в момента много жертви на насилие решават да се обърнат за закрила към полицията, вместо към съда. Но съдът е този, който може да наложи забрана на насилника да доближава жертвата.

"Ще има сериозни обучения, хора, които ще работят специално за това. Сега в РПУ действат като при всяко друго престъпление.  Домашното насилие вече е в специален закон, който дава незабавна защита и следва да покрие всички опасности, които съществуват", каза още Йорданка Бекирска.

Кризисни центрове за жертви на насилие са много малко, но целта е не жертвата да бъде извеждана, а насилникът да бъде лишават от правото да ползва жилището, без значение чия собственост е то. 

"На лицето, което става в жилището, му се дава възможност да смени ключалката, което вече не се счита за самоуправство. Проблем е какво се случва на улицата. Максималният ограничителен период ще бъде 18 месеца. През това време насилникът ще работи с психолог, по специализирани програми, със социални служители", уточни адвокатът. 

Насилниците ще влизат в специален списък, в който ще се събира информация и за минали случаи на домашно насилие. 

Гледайте целия разговор във видеото.