Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: Дефицити под 3% няма да са трудни за финансиране, имаме шанс за Еврозоната

Проф. Ганчо Ганчев коментира, че земята е стратегически актив и не би трябвало да се разпродава

28.11.2023 | 20:42 Редактор: Вяра Димова

Имаше големи критики към бюджета. Основната е към това, че е свръх оптимистичен. Бюджетът е насочен към решаване на определени социални проблеми, към ускоряване на инвестиционните разходи. От тази гледна точка - намеренията са положителни. Това, което е предвидено като дефицит, е в рамките на Маастрийските критерии. Проблемът е дали няма да надминем този дефицит. Това каза икономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му проблем ще има, ако дефицитът скочи над 3%: "0% дефицит означава друга стратегия - на орязване на разходите, на икономии. Стратегията, провеждана досега, не ни донесе нищо. Не е проблемът в дефицита, разходите, а в реалистичността на идеите в бюджета".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът коментира растежа и по думите му е "трудно реализируем".

"2,9 - 2,8 е по-реална цифра, тъй като нашите основни търговски партньори са в рецесия. Износът е един от двигателите на растежа и очевидно нашия износ към тези страни няма да може да расте бързо. Цифрите за растежа са прекалено оптимистични", на мнение е проф. Ганчев.

Според него, ако стигнем дотам да продаваме ниви, за да покриваме разходи, означава, че сме в тежко финансово положение.

"Земята е стратегически актив, който не би трябвало така да се разпродава", смята гостът.

Проф. Ганчев посочи, че имаме шанс да влезем в Еврозоната.

"Нашите партньори разбират, че България не контролира инфлацията. Единственият инструмент, който използва БНБ, е увеличаването на минималните задължителни резерви, който може леко да забави инфлацията, но тя е породена от външни фактори. Не мисля, че дефицити под 3% биха били трудни за финансиране. Трябва да се предвиди по-реалистичен темп на растеж на БВП, по-реалистични проходи и вероятно орязване на разходи", заяви икономистът.

 

Гледайте целия разговор във видеото.