Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Анализ: Зад фасадата на "сглобката" лъсват задкулисни процеси, Петков ходи да заплашва

Дните на правителството са преброени, премиерът Денков не контролира нищо, коментираха Александър Симов и Румен Йончев

21.11.2023 | 21:20 Редактор: Толя Стоянова

Следващата криза е неизбежна. По начина, по който функционира това управление, виждаме, че няма нормални механизми за диалог. Всеки проблем се превръща в криза във властта, криза в управлението и в криза в обществото. Това каза журналистът Александър Симов в студиото на "Денят ON AIR".

"Лъсва цялата истина за това управление. Започва да се разплита пъзелът и резултатите няма да бъдат добри. Това правителство не е полезно на България. Нито решава Шенген, нито Еврозоната. Обрича следващото поколение на едни огромни харчове. Дните на правителството са преброени", посочи анализаторът Румен Йончев.

Според Симов самият факт, че отмяната на дерогацията поставя под съмнение съдбата на правителството, показва, че става въпрос за много пари. По думите му правителство не може да произведе нито една реформа и се намира в морален политически фалит.

"Делян Пеевски е истинският министър на България", каза журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Така не се управлява държава. Стигнахме до там това управление да бие по улиците", добави Йончев.

Симов е на мнение, че главният секретар на МВР беше скрит, а премиерът Николай Денков не контролира нищо.

"Сега научаваме, че е имало натиск. Зад фасадата на "сглобката" лъсват задкулисни процеси", смята Йончев. 

"Министрите не са това, което са, и сглобката не е това, което изглежда. Има страшно много неща за решаване. Цените продължават да растат нагоре", заяви Симов.

По думите на Йончев правителство ще продължи да прави компромиси, а премиерът "ще продължи да се снижава и няма да бъде постигната нито една от целите". 

"Дълго време смятахме, че има други мутри в политическото управление, но Кирил Петков ходи да заплашва, кадрува. Имаме много по-лош похват, ГЕРБ може да указва ежедневен натиск върху "Продължаваме промяната", каза Симов. 

Гледайте целия разговор във видеото.