Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатор: Си Дзинпин си изигра правилно картите, Байдън срина всичко

"Водят се люти битки от хора, които са забравили какво са говорили за Русия", каза проф. Захари Захариев

17.11.2023 | 21:30 Редактор: Вяра Димова

Затоплиха ли САЩ и Китай отношенията си след срещата между Байдън и Си Дзинпин? 

"Това събитие въобще не присъства в някои медии. Българинът не знае, но ако го попитаме какво става във футболния съюз или какво е казал Пеевски, ще знае. Това показва колко дълбоко провинциална е България", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Футболният съюз, Боби Михайлов и цялото ръководство са много удобни да бъдат хвърляни на обществено разтерзание, за да забравим всичко онова, което се случва на правителствено ниво, смята проф. Захариев.

"Какво значи тази дерогация, какво се крие зад всичко това? В момента се чертае картата във времето. Водят се люти битки от хора, които са забравили какво са говорили за Русия. Борисов е забравил, че е носител на най-голямото отличие на руските служби за сигурност, което му беше официално връчено в Москва", заяви международният анализатор пред Bulgaria ON AIR.

По думите му САЩ изпитват сериозни финансови затруднения в икономическата сфера.

"Президентът Байдън срина всичко това. Потвърждавам своята теза, изречена преди месеци, че г-н Си Дзинпин е диктатор. То е комично. Страшно е, че е трагично за САЩ, но то има преки измерения по отношение на градуса на световната политика. Какво очакваме от Китай? От срещата спечели Си Дзинпин. Той отиде на тази среща напълно наясно, че държи в джоба си 870 млрд. американски долара под формата на американски ценни книжа. Си Дзинпин си изигра правилно картите", каза проф. Захариев.

По думите му Китай има големи интереси, особено сега, когато има икономически трудности.

Гледайте целия разговор във видеото.