Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Христов: Има вероятност да покачим дефицита и да не отговорим на маастрихтските критерии

На балотажа в София не гласувах за нито един от двамата представители, призна той

15.11.2023 | 20:44 Редактор: Вяра Димова

Логично е евроатлантическата коалиция - ние, "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС, заявили своята ориентация, да отхвърлим вота на недоверие и да дадем вот на доверие на правителството по отношение на националната сигурност. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Христов изрази притеснението на партията, което е свързано с нереалистичните приходи и очакванията, които има за следващата година.

"При 35 млрд., заложени тази година, данъчни приходи в хазната, ние вероятно няма да изпълним 1-1,5 млрд. Догодина обаче залагаме 41 млрд., което означава, че вероятността да покачим дефицита и да не отговорим на маастрихтските изисквания е много голяма", смята лидерът на СДС.

По думите му финансовият министър трябва да каже какво да се ореже.

"Финансовият министър не е от ГЕРБ-СДС, той е от ПП-ДБ. Ако ние имахме финансов министър, щяхме да кажем какво да орежем. Трябва да се ореже отнякъде, това е купуване на спокойствие. Раздаваме, за да управляваме спокойно. А какво правят следващите поколения?", попита гостът пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнили сме 30% от заложените за тази година милиарди, изтъкна Христов. 

"По отношение на общините е заявено, че са отпуснати 1 млрд. лв. Въпросът е как се разпределят", посочи той.

Лидерът на СДС коментира и дерогацията: "Член съм на Икономическата комисия. Много бързо разгледахме въпроса за дерогацията. Реши се да бъде до октомври. Сега искаме да бъде съкратена, защото през това време ние не видяхме никакви стъпки от страна на правителството и "Лукойл" да се търсят алтернативни доставчици. Цените могат и да се вдигнат".

Според него на местните избори се е видяло, че съотношението е в полза на ГЕРБ-СДС.

"Ние имаме около 600 000 гласа. На балотажа в София не съм гласувал за нито един от двамата представители. Не можах да направя избор между държавна сигурност и държавна собственост. Няма кандидат", обясни Христов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Габриел
преди 5 месеца
ако зависи само от ДБ няма да има никога вот на недоверие, всичко е точно и те са супер управо- държавници. Сигнализирай за неуместен коментар