Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

В СОС може да продължи да управлява моделът "ГЕРБ", но партията на Борисов ще си връща

Какви са вариантите пред местната власт - коментар на доц. Светослав Живков

13.11.2023 | 21:00 Редактор: Елеонора Танева

Столичният общински съвет не успя да си избере председател. След седмица се очаква балотаж.

"Изборът на председател е много знаков, заедно с приемането на бюджета са двете гласувания, които ясно показват има ли мнозинство и какво е то в СОС", коментира експертът по изборни системи доц. Светослав Живков в студиото на "Денят ON AIR". 

Очакванията му са да се повтори моделът "ГЕРБ".

"За да работи СОС, трябва да има мнозинство, то трябва да бъде от една партия, това трудно бихме го имали. Когато няма - единият начин за управление е моделът "ГЕРБ", когато водещата партия успява да постигне ситуационни мнозинства, плаващи. Другият вариант е договаряне на коалиция. Вероятно ще видим сглобка на някакъв етап", прогнозира доц. Живков.

Очакванията му са да се стигне до компромис за излъчването на председател, като не е задължително това да е Борис Бонев.

"Цялата кампания на ПП-ДБ и "Спаси София" беше фокусирана, поне на първия тур, срещу ГЕРБ, и това води до контрареакция. Сега ГЕРБ ще си връща. Не бяха научени уроците от поредицата парламентарни избори, поне от общинските съветници", убеден е гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR той сви до две възможностите за коалиране - ГЕРБ или БСП. Като за едни съветници компромисът с ГЕРБ би бил невъзможен, за други - с левицата. Гостът не очаква в управлението на София да има сътресения, които да се отразят на столичани: "София е град, който не зависи чак толкова от управлението, някаква кой знае каква житейска драма няма да имаме, но е контрапродуктивно".

Гледайте целия разговор във видеото.